Två tulltjänstemän vid Öresundsbron. Foto: Drago Prvulovic/Scanpix.

Allt fler smitningar vid tullens kontroller

Antalet personer som smiter vid tullens kontroller har ökat kraftigt. Öresundsbron är smugglarnas huvudled in i landet och Malmö har blivit Sveriges lagercentral för heroin.

Narkotika, vapen, sprit, människor, hundvalpar. Många narkotikasmugglare bryr sig inte ens om att gömma narkotikan i sina bilar längre för de vet att tullen ändå kommer att hitta narkotikan om de stoppas för kontroll.

Därför väljer allt fler att försöka fly.

– Jag kan väl säga att det senaste halvåret så har vi sett en fördubbling av smitningar. I de allra flesta fallen har man stora partier narkotika med sig, säger Per Corsing, biträdande chef för tullens brottsbekämpning i Skåne och Blekinge.

Den hundraprocentiga ökningen av antalet smitningarna innebär att tullpersonalen minst en gång i veckan får kasta sig undan när en smugglarbil rivstartar.

– Det är en fara för både tullpersonal och tredje man. Vi har varit försiktiga för att inte stressa smitarna. Det har varit några smärre personskador men inga allvarliga.

Smitningar är inte lika vanligt vid andra tullstationer i landet.

– Det finns enstaka vid Norgegränsen och någon till plats i landet, men främst här nere.

Det så kallade tullfiltret ligger ett tiotal meter bakom betalstationen på den svenska sidan av Öresundsbron och bakom tullens kontrollkurar ligger den breda motorvägen rakt in i landet.

Tullverket utreder nu hur man skall kunna hindra smugglare från att smita utan att bromsa upp den vanliga trafiken. Det är inget lättlöst problem, för varje dag korsar i snitt 70 000 personer Öresundsbron.

Ett annat problem som tullen måste ta hänsyn till, och som gör smitningarna extra farligare, är att det blivit vanligare att narkotikasmugglare och är beväpnade.

– Absolut. Det finns alltid med i de här sammanhangen. När man stoppar någon och gör en kontroll så vet man aldrig vad som kan hända på bara några sekunder, säger Per Corsing.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".