Nokias aktie tappar mark rejält

Mobiljätten Nokias aktie föll rejält på börsen på fredagen. Det var dåliga nyheter från huvudkontoret om företagets globala marknadsandel som fick kursen att dyka.

Det var inte mycket som tydde på att Nokia skulle få problem att behålla sin marknadsandel på nära 40 procent när bolaget presenterade sitt kvartalsresultat tidigare i somras.

Man hade då sålt hela 122 miljoner telefoner under andra kvartalet, främst de billigare och enklare mobilerna sålde bra.

Men det var då. Sedan dess har flera konkurrenter sänkt sina priser på just de enklare modellerna medan Nokia inte gjort det.

Samtidigt har några av de nyare modellerna blivit försenade och det kommer också att påverka marknadsandelen. Men dessutom varnar Nokia för att förseningen också kommer att innebära lägre vinst på varje såld telefon.

Med andra ord så varnar man för att man kommer att tjäna lite mindre pengar än man hade hoppats på under det tredje kvartalet.

Däremot tror Nokia fortfarande på att det kommer att säljas minst 1,2 miljarder mobiltelefoner i världen i år, vilket är tio procent fler än i fjol. Men av dem blir det alltså färre Nokia än väntat. 

Thorbjörn Carlsson
thorbjorn.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".