Harper

Tredje valet på fyra år väntas i Kanada

I Kanada kommer nyval att utlysas. Det blir då det tredje valet på bara fyra år. Premiärminister Stephen Harper anser att parlamentet inte fungerar. Valdagen är satt till den 14:e oktober och det kommer trots att det finns ett ordinarie valdatum utsatt till oktober nästa år.

På söndag kommer premiärminister Stephen Harper, tillika ledaren för det konservativa partiet i Kanada, gå till generalguvernören i Ottawa och be henne upplösa parlamentet så ett nytt val kan hållas.

Generalguvernören är ju statschefens sändebud i landet, och statschefen i Kanada är alltjämt den brittiska drottningen. 

Valdagen är satt till den 14:e oktober och det kommer trots att det finns ett ordinarie valdatum utsatt till oktober nästa år. Men enligt premiärministers version måste valet hållas eftersom han anser att det kanadensiska parlamentet inte fungerar.

De konservativa har sedan 2006, det senaste av alla val på sistone, bildat en minoritetsregering och Harper avser att med nyvalet kunna utöka sitt partis bas i parlamentet. 

Men oppositionen, oftast företrätt av det stora liberala partiet, menar att den verkliga anledningen till att premiärministern nu rusar till nyval är att han vill få folk att glömma bort hur lite regeringen har gjort för att förbereda landet på svårare ekonomiska tider. 

Den kanadensiska ekonomin, som ingår i G8-gruppen och alltså räknas in bland en av de stora ekonomierna i världen, har på senare år bromsat in ordentlig. Detta inte minst eftersom landets ekonomi är så beroende av att USA går bra.

Sedan efterfrågan i USA mattats av, på grund av bolånekrisen och annat ekonomiskt elände, har också grannen i norr fått känna av problemen. Tillväxten har mattats av och de stora tillverkningsindustrierna i den östra delen av landet har hamnat i svårigheter eftersom exporten till USA minskat. 

Enligt politiska bedömare som nyhetsbyrån Reuters pratat med är det dock tveksamt om det styrande konservativa partiet har så pass vind i seglen att man kan få egen majoritet just nu. Det lutar åt ännu en minoritetsregering i Kanada efter den 14:e oktober. 

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".