Regeringen vill med hjälp av EU-pengar stimulera den svenska landsbygden. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

EU ger stöd åt landsbygdsutveckling

Med nya EU-miljarder ska landsbygden i Sverige på kort tid försöka utvecklas. Regeringen vill i höst att ett 60-tal nya grupper som arbetar för att stimulera landsbygden ska startas. Ett av de samhällen som fått EU-bidrag är Ramkvilla i Småland.

I Ramkvilla har man lyckats vända avfolkningstrenden. Klas Håkansson i sockenrådet där åker nu runt för att få andra svenskar på landsbygden att engagera sig för sin bygd, och han märker att viljan är stor.

– Det är ett jättestort intresse, det är roligt. Vi har ju nu tillgång i den här lilla byn till värdshus, dansbana, crosscart, hotell, spa, och bensinstation exempelvis, som vi nog inte skulle ha haft annars, säger Klas Håkansson.

Höstens första vindar blåser i träden i Ramkvilla. För några år sedan flyttade folk ut, skolan o affären hotades av nedläggning. Då gick byborna samman och sökte EU-medel inom den så kallade Leader-metoden som är EU:s modell för landsbygdsutveckling. På några år har man skapat ett 20-tal nya jobb och det finns idag flera nya verksamheter i Ramkvilla.

Ingrid Viktorin driver Event-gruppen i Ramkvilla, som bland annat arrangerar paket med hotell- och sparesor.

– Vi har lärt oss att samarbeta. Att vi har skapat en attraktiv miljö för oss själva, och då kan vi erbjuda andra detta också.

Pia Hördegård är en av de andra eldsjälarna i byn. Hon driver ett spa som hon menar aldrig hade funnits om det inte var för möjligheten till landsbygdsutvecklingsbidragen.

– Tänk om vi inte hade dragit igång allt detta. Det tänker jag på dagligen. Det betyder väldigt mycket det som vi har gjort.

I landsbygdprogrammet är målet att fram till 2013 skapa 9 000 nya projekt ute i landet. 2,5 miljarder i bidragspengar ska betalas ut och målet är att 75 procent av svenskarna på landsbygden ska beröras.

Leader-pengarna ansöker man om hos LAG-grupperna, de lokala aktionsgrupperna. Tidigare har det bara funnits tolv sådana, men bara i höst ska ett 60-tal nya grupper startas.

Alla landsbygdprojekt har inte varit så lyckade som Ramkvilla, men Klas Håkansson i sockenrådet tycker ändå att det är ett bra sätt att använda EU-medel.

– Även om en del projekt inte blir lyckade eller lever vidare så har man lärt sig mycket under tiden. Man har skapat nätverk mellan gräsrotsnivå och myndigheter.

Men finns det en risk att en del av dessa pengar bara hamnar i sjön?

– Det finns alltid en risk när det gäller den här typen av projekt. Men man måste fråga sig hur mycket det har givit, det som har lyckats, säger Klas Håkansson. 

Anna-Karin Front
anna-karin.front@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".