Algerier som vill lämna sitt land hotas med fängelsestraff. Arkivfoto: Scanpix.
Algeriet

Migranter utan visum kan kriminaliseras

Allt fler algerier försöker lämna landet utan giltigt visum med båt till Europa. Nu vill Algeriets regering kriminalisera fenomenet. Journalister och observatörer kritiserar regeringens nya lagförslag, som de menar har kommit till under påtryckningar från EU.

En av dem är Mourad Hachid, journalist på den oberoende dagstidningen El Watan. 

– Regeringen har ingen politisk lösning på problemet med unga som försöker lämna landet, säger journalisten Mourad Hachid.  

Men det är inte genom att sätta dem i fängelse som man kommer att bli kvitt problemet. För de anser sig redan vara i ett fängelse. 

– För dem är ett år i fängelse och ett år i det algeriska samhället samma sak, säger Mourad Hachid och tillägger en ny lag inte kommer att förändra någonting. När de kommer ut från fängelset kommer de åter att försöka lämna landet utan giltigt visum, säger han. 

För det är i princip omöjligt för en ung algerier, utan kontakter i Europa, att ta sig dit på laglig väg, de får inget visum. När hemlandet bara erbjuder arbetslöshet och trångboddhet återstår en desperat dröm om Europa och en högst riskabel båtresa över Medelhavet.  

Allt fler algerier vågar sig på en sådan resa. Enligt Mourad Hachid har runt 1 300 unga algerier gripits sedan de försökt lämna landet, bara i år. 

Om parlamentet säger ja till regeringens lagförslag i oktober, riskerar smugglare upp till tio års fängelse och illegala migranter upp till sex månader i fängelse.  

Gregor Noll, professor i folkrätt vid Lunds universitet, menar att en sådan lag skulle strida mot folkrätten.  

– Internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter säger att envar ska ha friheten att lämna sitt land, inklusive sitt eget. Om Algeriet lagstiftar på sättet att det blir olagligt att lämna sitt land, då berörs den rättigheten.  

Mourad Hachid tror att det är påtryckningar från EU som ligger regeringen bakom regeringens lagförslag. 

– I stället för att sätta migranterna i italienska mottagningscenter, i franska fängelser eller spanska transitcenter, så kommer Algeriet sätta de medborgare som vill lämna sitt hemland i fängelse, säger han. 

Gregor Noll säger att EU:s diplomatiska påtryckningar på de Nordafrikanska länderna har intensifierats för att dessa länder ska hjälpa till att hindra den så kallade ”odokumenterade migrationen”, något som är högst problematiskt, enligt folkrättsprofessorn. 

– Det kan resultera i att människor som är i behov av skydd eller exempelvis asyl förvägras möjligheten att lämna ursprungslandet eller lämna ett transitland, där de inte kan få sådant skydd. Det här är högst problematiskt. Det slår emot hela civilrättens idé, säger Gregor Noll. 

Anja Sahlberg
anja.sahlberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".