Asif Ali Zardari, nyvald president för Pakistan och änkling till förre premiärministern Benazir Bhutto. Foto: Emilio Morenatti/Scanpix.
Pakistan

Asif Ali Zardari ny president i Pakistan

Uppdaterad 12:42
Presidentvalet i Pakistan vanns på lördagen av Asif Ali Zardari, enligt valkommissionen. Främste rivalen, Nawaz Sharif, har erkänt sig besegrad.

Asif Ali Zardari är medlem av pakistanska folkpartiet, PPP och änkling efter den mördade Benazir Bhutto. Han ska nu efterträda general Pervez Musharraf, som avgick förra månaden inför hotet om riksrätt.

Zardari, som nu blir pakistansk ledare, är som sin föregångare en kontroversiell man.

Asif Ali Zardari rider till makten delvis tack vare en sympativåg för  hans parti, PPP, efter mordet på hans hustru, oppositionsledaren Benazir Bhutto, för nio månader sedan.

Det är medlemmar av PPP i parlamentet och provinsförsamlingar som röstat på honom i dag. En opinionsmätning visar att bara 26 procent av allmänheten vill ha honom som statschef.

Den 53-årige tidigare affärsmannen Zardari har tidigare suttit fängslad i elva år för korruption och anklagats för andra grova brott.  Själv säger han att anklagelserna är falska och politiskt motiverade.

Med dagens val återgår Pakistan officiellt till civilt styre, efter nio turbulenta år med militärt styre under förre presidenten, general Pervez Musharraf, en nära allierad med USA.

Zardari har lett kampanjen för att tvinga bort Musharraf och även om han är en novis som politiker har han också lyckats manövrera bort sin viktigaste rival om makten, Nawaz Sharif, som leder det andra stora partiet.

Den nye ledaren för Pakistan, ett kärnvapenbeväpnat land med över 160 miljoner invånare, står inför stora utmaningar. Främst av dem är en ekonomisk kris och växande islamistiskt våld. Bara för några timmar sedan genomfördes en ny självmordsattack, denna gång i staden Peshawar, med minst tolv döda.

Zardari, som beskrivs som pro-västlig och relativt liberal, säger att han tänker fortsätta samarbetet med USA i kampen mot extremism och terror. Men ett stort frågetecken förblir hur mycket makt han och andra civila ledare kommer att ha över Pakistans inflytelserika militär och säkerhetstjänst.

Nils Horner, Bangkok
nils.horner@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".