Morden i arboga

Ask ser över lagstiftning efter publicering

Efter att polisens förundersökning om Arbogamorden blivit tillgänglig för allmänheten via fildelningssajten The Pirate Bay lovar nu Justitieminister Beatrice Ask att se över lagstiftningen.

I förundersökningen finns bland annat obduktionsbilder på de båda mördade barnen, trots att pappan har vädjat till de ansvariga att ta bort bilderna.

– För det första tycker jag att det är förfärligt. Jag förstår att anhöriga och andra blir otroligt upprörda. Jag blir också besviken när människor som hanterar offentliga handlingar inte har någon medkänsla eller något slags omdöme. Det finns ju inget allmänintresse för att publicera den här typen av material, säger justitieminister Beatrice Ask.

Justitieministern säger att det inte är helt klart vad som gäller juridiskt i det här fallet. Hennes grundinställning är att offentlighetsprincipen är väldigt central men på något sätt vill hon ändå försöka förhindra att något liknande händer igen. Då kan det bli fråga om en lagändring.

– Det är klart att vi måste ha ett skydd för enskilda människor som kan bli väldigt kränkta och illa berörda och där det inte finns ett intresse av allmän insyn, säger Beatrice Ask.

Så du menar att det i framtiden inte ska vara möjligt att lägga ut den här typen av bilder?

– Jag vågar inte svara på hur tydliga bestämmelserna är i dag och om det finns tillräckliga möjligheter. Men jag tycker att det här fallet visar att det i det mediesamhälle vi lever i i dag finns skäl att ändå ställa sig frågan hur ska vi hitta en balans mellan intresset av granskning och insyn från det allmänna och enskilda människors integritet, säger Beatrice Ask.

Några konkreta lagförslag finns ännu inte, men enligt Daniel Westman, doktorand i rättsinformatik vid Stockholms universitet, gäller vår personuppgiftslagstiftning i dag inte döda personer.

– I vissa länder så är den lagstiftning som heter personuppgiftslagstiftningen tillämplig även på uppgifter om döda personer, till exempel bilder på döda personer. Det vill säga att det finns särskilda regler för under vilka förutsättningar man får behandla till exempel spridningen av den här typen av uppgifter. Men den svenska personuppgiftslagen reglerar bara behandlingen av uppgifter om levande personer, säger Daniel Westman.

Vad som har hänt är att någon lagt ut hela förundersökningen på internet så att det är möjligt att ladda hem den via fildelningssajten The Pirate Bay.

Ekot har utan framgång försökt nå de ansvariga på The Pirate Bay för en kommentar. Men pappan till de mördade barnen har inte haft någon framgång med sin vädjan om att bilderna ska tas bort. Frågan är då vad som händer nu.

– Det enklaste är att de ansvariga på The Pirate Bay tar sitt ansvar och tar bort dem.

Om de inte gör det. Vad kan du göra då?

– Det är inte mycket jag kan göra åt det, säger justitieminister Beatrice Ask.

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".