Mona Sahlin

Sahlin angriper Bildts uttalande

Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin angriper i dag utrikesminister Carl Bildts jämförelser mellan Hitlers politik och Rysslands agerande i Georgien. Enligt Sahlin gynnar Bildts uttalanden inte försöken att hitta en långsiktig lösning på Georgienkonflikten.

– När han han gjorde jämförelser med Ryssland och nazityskland så tycker jag inte att det är uttalanden som främjar möjligheten att både få Ryssland att förändra sig och dra tillbaka sina trupper, men också att långsiktigt få en annan typ av arbete i den delen av Europa. Då gynnar det inte att på ett ojuste sätt förolämpa Ryssland.

”...vi har anledning att minnas hur Hitler för lite mer än ett halvt sekel sedan använde just denna doktrin för att underminera och anfalla betydande delar av Centraleuropa” skrev Carl Bildt för en tid sedan apropå Rysslands försvar för sitt anfall mot Georgien. Det är bland annat detta Mona Sahlin syftar på med sin kritik. I sak säger hon sig annars vara överens med regeringen om Georgienfrågan.

I Ekots Lördagsintervju gav Mona Sahlin också en del nya besked om socialdemokraternas framtida ekonomiska politik. I sitt kommande budgetförslag kommer partiet att gå med på en del av de sänkta inkomstskatter som regeringen genomfört. Förra året anammade socialdemokraterna ju stora delar av det så kallade jobbskatteavdragets första steg och nu accepterar man enligt Sahlin också delvis det andra steget.

Samtidigt flaggar hon för förslag om att återinföra förmögenhetsskatt ”på det ena eller andra sättet”. Förslag om fortsatt sänkt skatt för pensionärer och högre studiemedel och högre barntillägg för studerande ska också ingå.

– Framför allt när det gäller barntillägget så blir det en riktig, ordentlig höjning, säger Mona Sahlin.

Mona Sahlin ger också beskedet att hon vill att socialdemokraterna ska söka en koalitionsregering i nästa val. Om det blir med både miljöpartiet och vänsterpartiet eller bara ett av dem hoppas Sahlin väldigt snart kunna lämna besked om.

– Jag är övertygad om att vi inte kan, eller bör, regera själva. Om det sedan är med ett eller två andra partier och exakt hur det ser ut svarar jag inte på i dag men hoppas snart kunna göra det.

Men båda alternativen, med två- eller trepartiregering, är tänkbara?

– Ja, säger socialdemokraternas ordförande Mona Sahlin.

Tomas Ramberg, Ekots Lördagsintervju
tomas.ramber@sr.se

Hör .

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".