Abullah Gül på väg till Armenien.

Unikt turkiskt besök i Armenien

Uppdaterad 16:51
På lördagskvällen spelar Armenien och Turkiet VM-kvalmatch i fotboll i armeniska huvudstaden Jerevan. Gränsen mellan länderna har varit stängd i 15 år och det finns inga diplomatiska förbindelser. Trots det åkte den turkiske presidenten Abdullah Gül till Jerevan för ett historiskt möte.

På planet till Armenien sa Abdullah Gül till journalister att det var modigt av den armeniske presidenten Serzh Sarkisian att bjuda in honom till matchen.

Väl i Jerevan möttes Güls kortege av tusentals demonstranter som krävde ett turkiskt erkännande av folkmordet på armenierna i det osmanska riket 1915, händelser som turkarna kallar ett inbördeskrig med flera stridande parter.

Nationalister i både Turkiet och Armenien har riktat skarp kritik mot att de båda presidenterna nu möts ansikte mot ansikte. Men trots stor ömsesidig misstänksamhet finns också försiktiga förhoppningar hos både turkar och armenier om att det historiska mötet ska vara inledningen på ett töväder.

De mest optimistiska kommentarerna i armenisk press har jämfört den här fotbollsdiplomatin med USA:s och Kinas pingpongdiplomati i början av 1970-talet. 

Samtidigt finns det flera svåra frågor att diskutera. Till exempel har Turkiet länge krävt att Armenien ska lämna tillbaka enklaven Nagorno-Karabach till Azerbajdzjan, ett område armenierna tog kontroll över i ett blodigt krig under åren kring Sovjetunionens fall.

Att den turkiske presidenten nu väljer att komma till den armeniska huvudstaden ska ses mot bakgrunden av att Turkiet vill spela en mer aktiv politisk roll i södra Kaukasus efter förra månadens krig mellan Georgien och Ryssland. Ett alltmer instabilt Kaukasus skulle kunna vara ett allvarligt ekonomiskt och politiskt hot mot Turkiet.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".