Klart med EU-styrka till Georgien

EU-länderna är nu överens om hur styrkan som unionen ska skicka till Georgien ska se ut. Det kom EU:s utrikesministrar fram till under sitt möte på lördagen.

– Det kommer att vara en civil polisoperation, vilket betyder att OSSE har en operation där man har militära operatörer och så har EU civila poliser på plats , säger Finlands utrikesminister Alexander Stubb.

Rysslands militära ingripande i Georgien i augusti har satt fokus på EU:s förhållande till unionens östra grannländer. Här i Avignon, i södra Frankrike, har EU:s utrikesministrar ägnat två dagar åt att ingående diskutera hur man ska göra framöver.

På måndag åker unionens ordförande, den franska presidenten Nicolas Sarkozy, till Moskva för att framföra EU-ländernas samfälliga krav på att Ryssland omedelbart måste dra tillbaka soldaterna ur Georgien.

På tisdag är det dags för ett möte mellan EU och Ukraina, ett annat grannland till Ryssland som vill knyta närmare band med väst.

EU ska nu alltså sända en civil polisstyrka på omkring 200 man till Georgien.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt tycker att det är bra med en civil styrka, men han hade gärna också sett en militär insats.

– Vad som möjligtvis skulle kunna behövas, vilket hade varit rimligt, är en internationell, fredsbevarande styrka i framför allt Sydossetien och de södra delarna av Abchazien. Framför allt i Sydossetien har vi rapporter om etnisk rensning som är rätt upprörande. Där skapas nya flyktingar hela tiden. Där skulle vi behöva ha in en styrka men där tillåts inte ens diplomater att komma in. Inte ens observatörer från OSSE kommer in, säger Carl Bildt.

Stefan Winiger, Avignon
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".