Göran Persson kritisk till vänsterallians

Den förre statsministern Göran Persson är kritisk till att socialdemokraterna ska göra upp om ett gemensamt valprogram inför valet 2010 med vänsterpartiet och miljöpartiet. Göran Persson anser att det är bättre att de tre partierna går till val var för sig.

– Jag har ju trots allt lett det socialdemokratiska partiet i ganska många år och jag skulle aldrig ha kommit på tanken att mitt i mandatperioden börja diskutera vad som ska hända efter nästa val, säger Göran Persson.

– Vi har en valrörelse framför oss och jag är ganska säker på att socialdemokratin kommer ha goda chanser i det valet. Att börja nu med att låsa upp sig för än det ena och än det andra tror jag skulle vara lite märkligt.

Under den senaste tiden har framför allt socialdemokraterna och miljöpartiet fört samtal om att komma överens om en gemensam valplattform inför nästa val.

Vänsterpartiet har varit mer tveksamt, men har på senare tid öppnat dörren för att partierna kan komma överens på enskilda områden.

Inte minst miljöpartiet anser att en gemensam valplattform är nödvändig och har pekat på att de borgerliga partierna vann valet 2006 för att de gick till val på ett gemensamt program. Det håller inte Göran Persson med om.

– Jag har sett att det finns en del som gör den analysen. Jag är inte så säker på att om vi haft en formell gruppering på vänstersidan på något sätt skulle ha underlättat i valrörelsen. Det sätter jag ett mycket stort frågetecken för.

Innebär det att du är tveksam till de här samtalen som pågår nu mellan de tre oppositionspartierna?

– Nej, det är bra. Det finns olika typer av kultur inom partierna och det är bra om man ska samarbeta att man förstår varandra. Men att redan nu börja tala om ett valresultat som inte alls finns tror jag är lite omoget, säger Göran Persson.

Olof Sjölander
olof.sjolander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".