Peter Eriksson

Miljöpartiet debatterar om EU-utträde

Under september ska miljöpartiets medlemmar ta ställning till om partiet även i fortsättningen ska kräva ett svenskt utträde ur EU. Frågan splittrar partiet och genom en serie debatter försöker nu företrädare för de olika sidorna att övertyga sina medlemmar.

Inför en intresserad och frågvis publik på Folkets hus i Göteborg debatterade miljöpartiets språkrör Peter Eriksson med partiets ledamot i EU-nämnden, Ulf Holm.

Peter Eriksson vill att partiet ska slopa kravet på ett utträde ur EU eftersom han anser att det är viktigare att påverka inifrån ett EU som både växt i antal medlemsländer och fått större makt.

Ulf Holm tycker däremot inte att EU gör något i praktiken och menar att det finns andra möjligheter att påverka. I fokus för debatten stod klimatfrågan.

– När det gäller klimatfrågan så har inte EU fattat några beslut. Historiskt så kan vi se att EU tvärtom inte är en miljöorganisation som tar tillvara miljön intresse, utan man har fri rörlighet för varor och tjänster, vilket leder till att utsläppen ökar inom EU. Transportpolitiken framför allt, säger Ulf Holm.

– Vi som ser hur klimatfrågan blir en avgörande fråga, kanske för mänskligheten och vår civilisation, att det bhövs omfattande beslut inom den närmaste tio-årsperioden. Ska vi börja med att ställa oss vid sidan av och säga att vi vill organisera världen på ett annat sätt? Ja, det kan man väl göra men jag tror inte att det hjälper, säger miljöpartiets språkrör Peter Eriksson.

Debatten mellan Peter Eriksson och Ulf Holm är en av miljöpartiets 22 debatter över hela Sverige. Den 6 oktober tillkännages vilken sida som vunnit och sedan gäller det för vinnare och förlorare att ena sig som ett parti igen. Frågan är vad väljarna kommer att tycka.

– Jag tror att väljarna uppskattar att vi har en öppen debatt i partiet i EU-frågan. Sedan vet vi också att väldigt många svenskar är väldigt starka motståndare till EU, så jag tror att vi har ett starkt stöd för vår EU-kritiska linje, säger Ulf Holm.

Vad händer då om ni tar bort den här formuleringen i partiprogrammet?

– Jag ser en risk för att det är färre som kommer att välja miljöpartiet inför Europaparlamentsvalet för att vi inte har den här garanten för EU-kritiken som jag ser att utträdesfrågan är.

Peter Eriksson poängterar dock att partiet även utan kravet på EU-utträde kommer att vara starkt EU-kritiskt.

– Om det skulle vara så att min sida vinner, där vi faktiskt tar bort den här utträdesfrågan och visar tydligt att vi kommer att fortsätta vara starkt EU-kritiska så tror jag det är en avgörande fråga. Jag tror att Ulf underskattar sig själv när han tror att vi ska ändra politik efter det här, för han är ju en av våra främsta EU-politiker och kommer säkert att fortsätta vara det och tycka ungefär samma saker även efter en sådan omröstning, säger Peter Eriksson, miljöpartiets språkrör.

Andreas Kron, Göteborg
andreas.kron@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".