Vittnen bekräftar CIA-fängelser i Polen

Fredagens avslöjande dokument som påstås bevisa att USA:s underrättelsetjänst CIA hade ett hemligt fängelse i Polen för höga al-Qaidaledare bekräftas på lördagen av flera polska vittnen. Fortfarande saknas dock konkreta bevis, rapporterar Ekots korrespondent.

Under lördagen framträder nya vittnen som är militärer och bekräftar att det under några år fanns ett förhörshäkte för terrorfångar vid militärflygplatsen i Szymany.

Fångarna ska ha hållits gömda i byn Kiejkuty Stare vid de Mazuriska sjöarna i nordöstra Polen, en ort mitt ute på landsbygden med två trafikskyltar, förbjudet att stanna och fotografering förbjuden.

Svagheten med dagens vittnen är att de framträder anonymt och att ingen med egna ögon har sett några fängslade terrorister. Ja, amerikanska flygplan har landat på militärflygplatsen och ja, märkliga bilar har åkt fram och tillbaka, men om den rykande pistolen finns fortfarande bara teorier.

Polens samarbete med främmande underrättelsetjänster klassifiseras som statshemligheter. Det betyder att de berörda premiärministrarna, en socialdemokratisk och en konservativ, måste befrias från tystnadsplikten.

Ingen politiker har därför uttalat sig men den sittande premiärministern Donald Tusk lovar att anklagelserna om CIA-fängelser ska utredas.

Kjell Albin Abrahamson, Gdansk
kjell_albin.abrahamson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".