Diplomatisk kris mellan Schweiz och Italien

Italiens premiärminister Silvio Berlusconi är hårt ansatt, inte minst av åtal för ekonomisk brottslighet. Men när också vänsterpolitiker misstänks för mutor ville Berlusconi utnyttja det, vilket ledde till en allvarlig diplomatisk kris med Schweiz.
Krisen började när två italienska parlamentsmedlemmar greps och sattes i häktet i Lugano efter att de försökt få ut bevismaterial från ett offentligt arkiv. Schweizarna upprördes över vad man betraktade som ett brott mot gällande internationella avtal. Mutor i telekomaffär 1997 köpte italienska Telecom Serbiska Telecom för runt fyra miljarder kronor. Snart ryktades det om att det fanns mutor med i affären och häromdagen berättade en finansman i parlamentet att han kände till att tre personer skulle ha tjänat pengar på affären. Öknamnen var Mortadella, Grodan och Storken men italienska TT avslöjade omgående att bakom de öknamnen dolde sig, Romano Prodi, EU-kommissionens ordförande, förre utrikesministern Lamberto Dini och vänsterpartiets ledare Pietro Fassino. Förnekar kännedom Alla tre förnekar all kännedom om mutorna och hävdar att det här ingår i en kampanj för att smutskasta och förnedra den italienska vänstern. Finansmannen som heter Igor Marini stämdes omedelbart för ärekränkning och förtal. Omedelbar utryckning i Schweiz Högerkoalitionen hade tidigare tvingat fram ett särskilt parlamentariskt utskott som sedan några månader utreder affären. Berlusconialliansen i utskottet beslöt mot oppositionens uppfattning, göra en omedelbar utryckning till Schweiz för att se vad bevisen för mutorna var kunde vara värda. I delegationen ingick två italienska poliser och en åklagare. Men de utsända ledamöterna fick aldrig se några dokument. Istället greps de av polisen, sattes i arresten och förhördes separat under fem timmar. Sedan släpptes de men har nu åtal att vänta för brott mot Schweiziska statens suveränitet.
Åke Malm, Rom
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".