Inspärrade kvinnan i eksjö

Hantering av anmälan mot mannen utreds

Redan i november förra året fick polisen in en anmälan mot den man som misstänks för att ha spärrat in sin sambo i nio år, men sedan dröjde det tio månader innan polisen gick vidare med fallet. Vad det berodde på ska nu utredas.

– Allmänt kan det sägas att misshandel mot kvinna, särskilt när det är en personlig relation till den som skulle ha begått misshandeln, är prioriterade ärenden. Om man just i det här specifika ärendet har sådan ingångsinformation så att man kan säga att någon begått en försummelse här vet jag inte i dag. Men det tänker jag mig låta informeras om under morgondagen, säger länspolismästaren i Jönköping, Gunnar Lindelöf.

Vad tänker du som länspolismästare när det tagit tio månader i det här fallet?

– Mina reflektioner och bedömningar kring det får anstå tills dess att jag är bättre informerad i vad som förekom för tio månader sedan.

Vad har du gjort sedan du hörde talas om det här?

– Vi har haft en åklagarledd förundersökning som har dragits igång under veckan som har varit. Den har sin gång, ledd av åklagare. Jag har sett till att vi vid sidan av detta har en fungerande informationsverksamhet så att vi kan ge de uppgifter som för tillfället finns att ge.

När tror du att du kommer att kunna svara på om det är rimligt att det tar så här lång tid?

– Jag kommer att bli informerad under morgondagen och ta in den information som finns. Sedan får vi se vad den kan föranleda.

Vad kan bli aktuellt?

– Bedömer man att det finns en anledning att tro att någon varit försumlig i detta, vilket vi i nuläget inte vet, så ska jag överlämna det till åklagare för prövning för att se om någon gjort fel, säger länspolismästaren i Jönköping, Gunnar Lindelöf.

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".