Powell otålig i fredsförhandlingar i Jerusalem

USA:s utrikesminister Colin Powell befinner sig nu i Jerusalem. Han ska på söndagen börja en serie överläggningar om fredsprocessen med palestinska och israeliska ledare. Powell slog an en otålig ton när han landade i Jerusalem och vädjade till framförallt israelerna att inte låta svåra tvistefrågor bli en förhalningsmekanism.
Låt oss börja nu, sa Powell men den amerikanske utrikesministern arbetar i hård motvind. Redan innan Powell landade med den så kallade vägkartan i hand, anmälde Ariel Sharon 14 invändningar mot planen. Sharon lät också förstå att han nog helst ville diskutera dessa med president Bush och inte Powell. Kommentatorer såg denna förolämpning som ett sätt att dra undan mattan för Powell men också ett test på Vita Husets beslutsamhet. Vita Huset svarade med att inbjuda Ariel Sharon till ett möte med George Bush den 20 maj. Mellanöstern ingår i Vita Husets valkalkyl för år 2004. Palestinier ska inte få återvända Israel vill dels att palestinierna avsäger sig rätten att återvända till byar som sedan 1948 ligger i Israel och dels att den nye palestinske premiärministern Abu Mazen avväpnar Hamas innan Israel inleder några truppreträtter. Abu Mazen å sin sida, anser sig inte kunna avväpna den populära organisationen Hamas om han inte har något att erbjuda sitt folk i gengäld. Burar av taggtråd Palestinierna upplever att deras städer förvandlats till burar där man måste klättra över taggtråd för att komma till jobbet eller sjuhuset. I en av burarna, Ramallah, sitter Yassir Arafat och i eftermiddag när hans premiärminister träffar Colin Powell, sker mötet i Jeriko för att undvika en genant situation där Powell skulle stöta ihop med Arafat. Palestinier i övriga omringade städer, betraktar Powells besök genom en slöja av taggtråd, som en kommentator sa.
Cecilia Uddén, Washington
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".