USA:s bolånekris

Amerikansk räddningsmanöver granskas

I USA vill senaten granska regeringens beslut att ta över landets två största bolåneföretag. Vita Huset beslutade på söndagen att ta över kontrollen av bolånejättarna för att undvika att de går omkull. Beslutet får stöd från flera håll, men väcker också frågor om regeringens planer.

USA:s regering gör en dramatisk räddningsaktion på bolånemarknaden genom att ta över kontrollen av de två bolånegiganterna Fannie Mae och Freddie Mac.

Räddningsmanövern är nödvändig för att undvika en stor krasch på bolånemarknaden, menar Vita Huset men nu vill senatens finansutskott granska de argumenten.

– Det finns många frågor som är obesvarade, sa ordföranden i finansutskottet, demokraten Chris Dodd, som kallar till förhör för att skärskåda regeringens beslut.

För bara några veckor sedan sa Vita Huset att det inte skulle bli nödvändigt att ingripa mot bolåneföretagen, men nu har man lagt om kurs.

– Krisen är på väg att förvärras, och efter smärtsamma överväganden har vi insett att vi måste agera, sa James Lockhardt, chef för den nya federala myndighet som nu tar över bolåneföretagen.

De båda bolagen Fannie Mae och Freddie Mac står tillsammans för hälften av USA s bolånemarknad, och en krasch skulle kunna drabba miljontals amerikanska husägare.

Beslutet att ta över bolagen innebär att bolåneproblemen definitivt kommer att hamna i knät på USA s nästa president.

Republikanernas presidentkandidat John McCain ger sitt stöd och säger att Vita Husets beslut är ett steg i rätt riktning, och även demokraternas Barack Obama sa att det var nödvändigt med ett ingripande med tanke på den roll som bolånejättarna har på den amerikanska marknaden.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".