Barnombudsmannen:

Myndigheter tar dålig hänsyn till unga

Statliga myndigheter missar alltför ofta att ta hänsyn till hur barn och unga berörs av beslut. Det hävdar Barnombudsmannen som har följt upp hur ett antal myndigheter klarar av att följa barnkonventionen.

På Smedshagsskolan i Hässelby går Ruhit Chowdhury, som tycker att vuxna som bestämmer lyssnar för lite på unga.

– Jag tror inte att de bryr sig så mycket faktiskt. Fritidsgårdar och sådant är inte alltid öppna till exempel, säger Ruhit Chowdhury.

Vad borde ungdomar få vara med och bestämma, borde man få rösta?

– Ja, unga ska få känna att de får vara med och bestämma, säger Salam Jawad. 

Vad som är myndigheternas ansvar har Salam Jawad och Ruhit Chowdhury inte grubblat så mycket över, men de håller med om Barnombudsmannens slutsatser, att beslutsfattare, i det här fallet vissa statliga myndigheter, sällan tar hänsyn till barn och unga i praktiken, även om de ofta skriver och uttalar sig välvilligt.

– Det är väldigt lätt att vara välvillig till barns perspektiv och behov, i allmänna termer. Så fort det handlar om att i ett skarpt läge besluta, så är det mycket lättare för vuxna att prioritera vuxenfrågor eller vuxenperspektiv, säger Lena Nyberg.

Barnombudsmannen har gjort en enkät bland vissa statliga myndigheter, av 106 tillfrågade svarade 95. Ungefär hälften har svarat att de arbetar med barnkonventionen. Sverige skrev under barnkonventionen 1990.

Nio år senare bestämde riksdagen en nationell strategi för att förverkliga barnkonventionen.

Som ett medel för det, att myndigheterna ska analysera vilka följder alla deras beslut får för barn och unga. Men nu, efter 18 år med barnkonventionen, är det bara 22 myndigheter som har skrivit in i sina egna regler att de ska ta reda på vad barn och unga tycker.

Den första enkäten gjordes 1998, och Barnombudsmannens slutsats är, att med den här långsamma förändringstakten så kommer aldrig barnkonventionen att genomsyra statliga myndigheternas arbete.

– Vår vild är ju att väldigt många statliga myndigheter inte tar in barns och ungas synpunkter i enskilda ärenden, att man har för lite kunskap att kommunicera med barn och unga och att man för lite informerar till de som är berörda.

– Vuxna som jobbar på myndigheter tror att de enbart jobbar med vuxna, men de flesta jobbar med hela befolkningen och en femtedel av befolkningen är barn och unga, säger Lena Nyberg.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".