Afghanska regeringen anklagas för hot mot media

I Afghanistan anklagas nu regeringen för att ligga bakom en kraftig ökning av hot och trakasserier mot journalister. Enligt internationella människorättsgrupper tillåter mäktiga delar av den afghanska regeringen ingen kritik av makthavarna.
I ett litet grönt trähus i Kabul sitter chefredaktör Zahoor Afghan och är orolig. En rättsprocess pågår mot honom och han hotas av fängelse. Men det är det minsta av hans bekymmer. Regelbundet kommer beväpnade män till hans hem, med sig har de dödshot. Kritik mot minister Chefredaktör Afghans brott: i sin tidning Erada publicerade han en artikel kritisk mot utbildningsminister Younis Qanooni. I reportaget stod att korruption är utbredd inom ministeriet, och att ministern själv bara är på jobbet två timmar per vecka. Utbildningsminister Qanooni är inte vem som helst, han tillhör den lilla klick av tajiker från Pansjir-dalen som dominerar Afghanistans regering. Kontrollerar säkerhetsorganisation Tillsammans med försvarsminister Fahim och andra kontrollerar de den fruktade säkerhetsorganisationen Amniat-e Melli. Organisationen används för att skrämma regimkritiker till tystnad. Också ute i landet hotas journalister av krigsherrar, i staden Herat blev en radiojournalist gripen och misshandlad av lokala myndigheter i samband med invigningen av ett människorättskontor. Människorättsgruppen Human Rights Watch säger i en färsk rapport att hoten mot journalister ökar kraftigt och att medlemmar av den afghanska regeringen skapat ett klimat av fruktan. President Hamid Karzai kritiseras för att inte ha gjort tillräckligt för att värna pressfriheten. Vågar inte kritisera Chefredaktör Zahoor Afghan säger att efter vad som hänt honom och andra journalister vågar inga afghanska medier kritisera den mäktiga klicken tajiker i regeringen. Jag frågar chefredaktör Afghan om han får något stöd. Med en uppgiven gest svarar han, ”det är bara Allah som kan hjälpa mig nu”.
Nils Horner, Kabul
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".