Tredje valet på sex månader i Montenegro

För tredje gången på sex månader är det på söndagen presidentval i Montenegro. Vallagen har nu skrivits om så att dagens val verkligen leder till att den förhandstippade kandidaten blir statschef.
Montenegros talman i parlamentet Filip Vujanovic vann också de två tidigare presidentvalen som dock ogiltigförklarades eftersom inte ens hälften av de 458 000 valberättigade ansåg det mödan värt att rösta. Att detta skulle inträffa i det land på Balkan dit demokratin kom sist av alla var naturligtvis genant och nu har vallagen skrivits om. Fortfarande krav på 50 procent Fortfarande måste en kandidat få mer än 50 procent av rösterna i den första omgången för att segra redan då men det finns inget krav på att 50 procent av väljarna måste rösta. Enligt opinionsmätningarna blir det troligtvis en ny valomgång om tre veckor mellan favoriten Vujanovic och oppositionens Zivkovic, den populäraste av den splittrade oppositionens båda kandidater. Politiskt har presidenten inte stor politiskt makt i Montenegro men eftersom han i likhet med premiärministern och regeringen är för en brytning med Belgrad så kommer separationstendenserna att förstärkas. Tryck på att hålla ihop i tre år Sedan Jugoslavien för några månader sedan gick i graven och den nya statsbildningen Serbien och Montenegro uppstod är det internationella trycket från framför allt EU stort att David och Goliat ska hålla ihop åtminstone i tre år. Sammanhållningen knakar i fogarna Men det går knackigt med sammanhållningen. Flaggan i Montenegro ser precis lika dan ut som i det sex gånger större Serbien, av trikolorens tre färger är det bara den blå som skiljer sig lite grand. Naturligtvis kan parterna inte enas om vilken blå nyans som ska gälla vilket i ett nötskal belyser den bristande samarbetsviljan.
Kjell Albin Abrahamson, Wien
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".