Burkan säljer som aldrig förr i Kabul

I Afghanistan, där försäljare av det heltäckande burka-plagget för kvinnor nu rapporterar ett uppsving i försäljningen. Under talibanernas styre riskerade kvinnor att bli piskade offentligt om deras burka inte var heltäckande nog. Men trots att det inte finns något burkatvång längre berättar en burka-försäljare som vår korrespondent träffat om fördubblad omsättning.
De ljusblå nylonplaggen hänger tätt i Abdul Rafurs burka-butik här i Kabul. Burkorna finns i olika prisklasser, de dyraste kostar ungefär 150 kronor. Prisskillnaden beror på hur fin brodyren är i nätet som gör att också kvinnornas ögon blir osynliga. I genomsnitt säljer jag mellan 20 och 25 burkor per dag, det är ungefär dubbelt så mycket som under talibanerna, säger Abdul Rafur nöjt. De flesta bär burka Visserligen finns det ett fåtal afghanska kvinnor i Kabul som går ute utan burka, med en sjal om huvudet i stället. Men de allra flesta bär fortfarande den ljusblå burkan, som helt skyddar dem från männens blickar men som också gör det svårt för dem själva att se och gå. Abdul Rafur säger att den ökade försäljningen beror på bättre säkerhet längs vägarna, det gör att kvinnor från provinserna nu kan komma till Kabul och köpa sig en ny burka. Och burka har afghanska kvinnor burit långt före talibanerna, säger han. Utan burka upprör En av kunderna i butiken är den vänligt leende Mohammad Assan, han blir upprörd när han ser kvinnor utan burka på Kabuls gator, de bryter mot islam, säger han. Jag ber om hans tillstånd att få intervjua hans fru som står där tyst en meter bort och fingrar på sin slitna burka. De manliga expediterna i butiken och min tolk ser lite generade ut över min fråga, att be och få tala med någons fru är en opassande fråga i detta strikt islamiska samhälle. Mohammad Assans leende stelnar lite och han säger ett skarpt nej, någon intervju med hans fru blir det inte tal om.
Nils Horner, Kabul
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".