Finlands första fall av sars

Det första fallet av virussjukdomen sars har nu konstaterats i Finland. Det är en ung man som kom till Finland från Toronto i Kanada den 29 april.
Den sars-smittade mannen vårdas på Åbo universitetssjukhus och beskrivs vara på bättringsvägen och ingen av dem som varit i kontakt med honom efter ankomsten har utvecklat några symptom på sars. De prover som gjordes på finländaren visade först att han inte hade drabbats av sars men på söndagen meddelar Åbo Universitets Centralsjukhus, där han vårdas, att ett av testerna är positivt, alltså att det är sars-virus som har gjort honom sjuk. Krävs ytterligare test Men för att man med fullständig säkerhet skall kunna säga att det verkligen är sars krävs enligt världshälsoorganisationen ytterligare ett positivt testresultat. Det kan dröja två veckor innan det testresultatet är klart. Patienten har sedan han kom till sjukhus blivit mycket bättre och det föreligger inte någon fara för honom. Ingen av medpassagerarna smittade Ingen av hans medpassagerare på det flyg han kom till Finland har uppvisat några tecken på att de har smittats och Folkhälsoinstitutet i Finland säger att man i det här skedet inte behöver att vidta några särskilda skyddsåtgärder. Men sars finns med på den finländska listan över allmänfarliga sjukdomar vilket innebär att misstänkta sarsfall kan isoleras även mot patientens vilja.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".