USA byter ut Irakstyre

USA gör om i ledningen för den grupp som styrt Irak den senaste månaden. Beskedet kommer samtidigt som kritiken växer mot hur återuppbyggnadsarbetet framskrider.
Barbara Bodine, som i praktiken fungerat som Bagdads borgmästare, byts omedelbart ut, och den högste chefen för återuppbyggnadsarbetet Jay Garner kommer också att ersättas inom några veckor. Det är betydligt tidigare än vad han själv har sagt. Enligt vissa regeringskällor här i USA var förändringarna planerade sedan tidigare, men politiska bedömare beskriver det som ett resultat av en växande frustrationen över hur trögt återuppbyggnadsarbetet i Irak går. Inte lyckats Jay Garner och hans medarbetare har inte lyckats med att få igång distributionen av vatten och el, myndigheternas verksamhet fungerar inte, och koalitionen har inte fått bukt med kriminaliteten i Bagdad. Amerikanska regerings- och militärföreträdare efterlyser mer tålamod och pekar på att omfattande strider faktiskt pågick till för bara några veckor sedan, men anonyma källor som deltagit i processon säger till Washington Post, som först rapporterade om förändringarna, att Garner och hans överordnade i försvarshögkvarteret Pentagon inte förberett återuppbyggnaden tillräckligt ordentligt. Kan ge FN mer central roll I FN-högkvarteret här i New York spekuleras det åtminstone bland vissa diplomater om att problemen kan leda till att Bushregeringen kommer att ge världsorganisationen en mer central roll i arbetet, något som många länder i FN har krävt, men som USA-koalitionen hittills avvisat. Samtidigt med uppgifterna om förändringarna i styrandet av Irak rapporteras att den styrka som hade huvudansvaret för sökandet av massförstörelsevapen också är på väg att lämna landet i nästa månad, utan att hittills ha hittat några avgörande bevis för att vapnen finns, något som ju var ett amerikanskt huvudargument för att starta kriget. Inga bevis på massförstörelsevapen Washington Post rapporterar att gruppen som består av bland annat kemister, biologer och dataexperter har sökt igenom 17 av 19 platser som USA före kriget misstänkte var viktigast för Bagdadregimens misstänkta massförstörelseprogram. Inga avgörande bevis hittades. Sökandet ska fortsätta i något mindre skala, och förhoppningen hos USA-koalitionen är att intervjuer med bland andra irakiska forskare ska hjälpa dem i arbetet.
Anders Ask, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".