Svag dollar pressar Europas ekonomier

Den amerikanska dollarn tappar ytterligare i värde och mot den svenska kronan är kursen på måndagsmorgonen nere i 7,94. Den allt svagare dollarn sätter press på den europeiska ekonomin. Det hävdar flera ledande ekonomer, och de spår också att dollarn kommer att fortsätta sitt ras, en av dem är Jan Häggström, chefs-ekonom på Svenska Handelsbanken.
Först var det it-bubbla, sedan börsbubbla, allt fler frågar sig nu om dollaren är den tredje bubblan. Den amerikanska investment banken Morgan and Stanley varnar för att dollarn fortfarande är övervärderad och trots raset mot de europeiska valutorna. För två år sedan var kursen 11 kr, idag ligger den kring 8 kr. Och för företag som exporterar och får betalt i dollar innebär det lägre vinster, t ex skogsindustrin, eller att företagen konkurreras ut på världsamarknaden. Och detta gäller inte bara handeln med USA, utan stora delar av världshandeln, säger Jan Häggström. Det blir alltså lägre vinster även för företag som exporterar till Asien. Men en svag dollar öppnar även för import av produkter som blivit billigare när dollaren gått ned. Främst handlar det om asiatiska konsumtionsvaror som hotar att slå ut europeisk inhemsk produktion. Det blir billigare att köpa en asiatisk diskmaskin framför en europeisk, men då till effekten av lägre företagsvinster här och kanske också högre arbetslöshet. I Tyskland, som är Europas tyngsta och viktigaste ekonomi, beskriver 1 200 företagare i en enkät, läget som förtvivlat. Nästan varannat företag planerar neddragningar. Och det är förutom en svag hemmamarknad, den svaga dollaren som spökar. Tyskarna kan inte konkurrera, och vad som är dåligt för Tyskland, är även dåligt för Sverige, med många underleverantörer till just tyska företag.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".