Saltkar för en halv miljard stulen i konstkupp

En av historiens största konstkupper har ägt rum i Wien och det finns inga spår efter tjuven eller tjuvarna. Inte heller finns någon förklaring varför vaktpersonalen inte regaerade på stöldlarmet.
Konstverket kallas för skulpturernas Mona Lisa och gjordes 1543 av Michelangelo-lärljungen Cellini. Skulpturen Saliera består av ett 26 centimeter hög saltkar och värderad till en halv miljard kronor. Inga vakter trots larm Klockan fyra i söndags morse stals konstskatten, larmet gick men de tre nattvakterna reagerade inte eftersom det tidigare varit så många falsklarm. Först halv nio på förmiddagen upptäckte en städerska att vitrinskåpet med dyrgripen var sönderslaget och den i särklass största chocken genom tiderna för det berömda Wienmuseet ett faktum. De tre vakterna suspenderades omedelbart från sina tjänster. Klättrade på byggnadsställning Tjuven eller tjuvarna visste vad som skulle stjälas och alla andra konstföremål lämnades i fred. Det var lätt att ta sig in på museet eftersom det håller på att renoveras och det var därför bara att klättra på den praktiska byggnadsställningen, slå sönder ett fönster och ett vitrinskåp. Tjuven eller tjuvarnas syfte är oklart. Kanske tänker stöldgodset användas i utpressningssyfte eller också är det någon galning som vill ha det världsberömda saltkaret för sig själv för att salta morgonägget. Skräcken är att tjuven eller tjuvarna tror att saltkaret är av massivt guld och smälter ner det, konstverket är nämligen av hårdvax med bara ytan av guld. En tipslön på motsvarande 700 000 kronor är utfärdad.
Kjell Albin Abrahamson, Wien.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".