Södra påverkas lite av sjukande dollar

Skogskoncernen Södra, där Mörrums bruk ingår, påverkas för närvarande knappast alls av den sjunkande dollarkursen. Enligt Leif Brodén, VD på Södra Cell, kompenseras den svaga kursen av att prisnivå på pappersmassa just nu är hög.
För första gången på fyra år har en dollar noterats för under åtta kronor, men trots att den sjunkande kursen inte är bra för Södra Cell, så är inte Leif Brodén direkt oroad. Anledningen är att prisnivån på pappersmassa för närvarande är hög - priset ligger just nu på 560 dollar per ton, vilket kan jämföras med prisläget för ett halvår sedan då massapriset låg på 430 dollar. Därmed är nedgången i dollarkursen inte speciellt kännbar för Södra Cell i nuläget, men skulle den negativa kursutvecklingen fortsätta och priset på pappersmassa samtidigt sjunka - så kan det på sikt medföra problem, säger Leif Brodén. På måndagen låg den aktuella dollarkursen runt 7,94 kr.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".