Brittisk IRA-spion avslöjad

En ledande man i IRA, den irländska republikanska armén, i Nordirland har avslöjats som spion för den brittiska regeringen. Mannen, som i 25 år försett den brittiska militären med ovärderlig information om IRA:s operationer och planer, fick sin identitet avslöjad på söndagen och tros nu finnas på en militärbas i England.
I åravis har det varit känt att någonstans högt upp i det hemliga IRA fanns en brittisk agent, känd under kodnamnet ”Stakeknife”. Igår, söndag, blev han avslöjad, först på en webbsida och sedan i några irländska tidningar. Samtidigt försvann han från sitt hem i västra Belfast. Och på måndagen finns hans namn på alla brittiska tidningars förstasidor, samtidigt som en chockvåg går genom IRA. Stod Gerry Adams nära För Alfredo Scapaticci, som i 25 år var den brittiska militärens viktigaste vapen mot IRA, var samtidigt en av de mest fruktade männen i Belfast och stod dessutom nära Gerry Adams, ledaren för IRA:s politiska gren Sinn Fein. Scapaticcis täckmantel var perfekt, han satt i ledningen för IRA:s egen säkerhetsavdelning, dvs just den avdelning som avslöjade, straffade och ofta dödade angivare. Scapaticci var juvelen i den brittiska militärens agentkrona. Han rapporter lästes av premiärministrarna och han fick över en miljon kronor om året insatta på ett hemligt bankkonto i Gibraltar. Militärbeskydd Nu sitter han någonstans i England under militärbeskydd, och han kommer att ges både ny identitet och plastikoperationer. Men nu kommer också de moraliska frågorna. Som den brittiska militären ser det kunde mängder av människoliv räddas för att Scapaticci informerade om planerade IRA-operationer. Men dussintals liv offrades också för att säkra hans täckmantel. Det finns uppgifter om att Scapaticci, med sina brittiska handhavares goda minne, kan ha varit inblandad i uppemot 40 mord, bland annat på tre andra brittiska agenter i IRA.
Agneta Ramberg, London
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".