Det ljusnar för e-handeln

I Sverige växer nu e-handeln. När allt fler får bredband hemma, blir det enklare att utnyttja e-handelsföretagens tjänster. Och inom IT-branschen vädrar man morgonluft för första gången på flera år, säger Ylva Hambréus Björling, VD på Svenska IT-företagens Organisation.
När internethandeln introducerades på marknaden pekade alla kurvor rakt uppåt. Men succén lät vänta på sig, och bubblan sprack. Men efter några tunga år finns nu alltså tecken på en ny vår. Internethandeln står i dag för mellan 2 till 2,5 procent av den totala detaljhandeln i Sverige. Bäst går det för tradtionella postorderföretag, som har lång erfarenhet av varor som tidigare beställdes per telefon, men som nu får allt fler order över nätet. Första kvartalet i år uppvisar deras e-handel en ökning med 56 procent jämfört med samma månader förra året, enligt siffror från Svenska Postorderföreningen. Andra produkter på nätet som går bra är främst biljetter, resor och hemelektronik. Men det kommer att ta tid innan den växande e-handeln får någon positiv effekt för de börsnoterade IT-konsultbolagen, tror Urban Ekelund, IT-och börsanalytiker på Red Eye.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".