Längre till brevlådan

Allt fler villaägare och hyresgäster får numera hämta sin post vid gemensamma brevlådeplatser. Posten har börjat flytta ihop brevlådorna på många platser. Efter kraftig kritik när förslaget presenterades för ett par år sen, lovar Posten att det ska vara frivilligt.
– Där ser du hålet efter vår brevlåda, nu sitter den rakt över gatan hos våran granne istället 20 meter bort, säger Marie Sundell i Norrahammar utanför Jönköping är en av de villaägare som numera får hämta posten en bit bort. Brevlådorna sitter samlade tre och tre på ena sidan av gatan, det ska spara tid för brevbäraren är det meningen. Trots att de flesta får lite längre till morgontidningen så har Marie Sundell inte märkt något motstånd här. – Vi har inte pratat något sinsemellan att det är negativt utan vi sa bara ja och så var det klart. Är det inte mer praktiskt att få posten direkt hemma vid dörren? – Praktiskt är det väl alltid, men samtidigt ska väl människan röra på sig lite mer så om man får gå 20 meter längre bort så är väl det positivt också tycker jag. Det är ingen fara. Så du har inget emot att tassa iväg här i morgonrocken en bit bort ? – Nej inte jag men kanske grannarna, säger Marie Sundell. Postens planer på att flytta ihop brevlådor både på villagator och för hyresgäster möttes annars av våldsamma reaktioner när det blev känt för några år sedan. Protester från handikappgrupper och pensionärsorganisationer tvingade posten att delvis backa. När nu ändå de gemensamma brevlådorna införs på allt fler platser i landet framför allt vid nybyggen eller ombyggnationer, så har Posten tagit åt sig av kritiken. – Det här bygger på att vi för en nära dialog med kunderna. Det ska vara frivilligt att gå med i det här. Vi har upplevt att det finns en förståelse men det finns också de som inte tycker om detta och då ska de inte behöva vara med, säger Mattias af Geijerstam presschef på Posten. Men det finns många hushåll i Sverige idag som får gå en bit för att hämta sin post? – Vi för ingen statistik på det men det förekommer. På sikt kommer detta vara den modell som är den vanliga? – Det kan vi uttala oss om idag. Den här förändringen har genomförts på en mindre antal ställen i landet och där ska den ha byggt på frivillighet, säger Mattias af Geijerstam.
Daniel Rundqvist
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".