Starka känslor vid rättegång mot Bali-bombare

Sänd Bali-bombaren Amrozi till Australien så ska vi spela fotboll med honom som boll, ge honom infekterad mat så han får dysenteri. Så sade en australisk mamma i 45-årsåldern när rättegången mot den förste av de åtalade inleddes på måndagen. Kvinnan är en av dem som engagerat sig för de anhöriga som miste familjemedlemmar.
Hon heter Kate Dalton, kommer från Perth i Australien. Hennes 20-åriga dotter förlorade tre vänner när de två nattklubbarna sprängdes på Bali förra året. Hon är en prydligt klädd, välfriserad, välartikulerad mamma i 45-årsåldern. Hon står bredvid ett plakat med texten Australien vill ha hand om Amrozi under en vecka, sedan kan Indonesien ställa det som är kvar av honom inför rätta. Hemska upplevelser I myllret utanför rättegångssalen på Bali i dag fanns många som varit med om förfärande hemska upplevelser. – Jag blev lugn när jag såg Amrozis ögon i rättegångssalen, säger 54-årige australiern Peter Hughes som med 50–procentiga brännskador och svåra andningsbesvär överlevde dramat. Många Balibor ropade på dödsstraff. Kate Dalton som säger att hon är emot dödsstraffet vill att Amrozi ska plågas. – Jag har sagt till mina indonesiska vänner att de borde sända Amrozi till Australien så ska vi spela fotboll med honom - och använda honom som boll, säger Kate Dalton. Desperation och hat Det är svårt att veta om det finns många som Kate Dalton, men hon är ett bevis på den desperation och det hat som följt efter tragedin när 202 människor omkom, ett 80–tal av dem från Australien. Hon preciserar vilka plågor hon skulle vilja utsätta Amrozi för. – Jag skulle vilja se honom ruttna i ett eländigt fängelse. Han borde torteras, ge honom dålig mat så att han drabbas av dysenteri. Han ska plågas på samma sätt som Australien och Bali har plågats. Omringad av journalister och Balibor fortsätter Kate Dalton länge att osa svavel över Amrozi utan den minsta tanke på att det hon säger går tvärt emot alla internationella lagar om hur brottslingar behandlas.
Lars Gunnar Erlandsson, Denpasar, Bali, Indonesien
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".