Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Överåklagaren i Göteborg nöjd med verksamheten

Överåklagare Birgit Thunved i Göteborg är medveten om att hennes åklagare anhåller oftare än kollegerna på andra håll. Så har det varit under hela hennes chefstid på tio år, men det är inget Birgit Thunved oroas av. Hon tycker inte att det finns någon anledning att undersöka saken närmare.
– Förklaringen till att det ser ut på det sättet är inte alldeles enkel att ge, säger hon. Men kan till exempel ställa sig frågan: är åklagarna mer anhållningbenägna i Göteborg än på andra håll. Det kan ligga något i det, men det kanske inte är hela sanningen. Någon direkt analys av hur det ser ut i de olika ärendena har vi inte gjort och inte funnit anledning att göra. Anledningen är att jag har sett i min tillsynsverksamhet att åklagarna ligger korrekt i sin bedömning när de ska anhålla. Anhållit oftare Birgit Thunveds åklagare har under lång tid anhållit oftare än sina kolleger. Som Ekot tidigare berättat har de under de senaste sex åren anhållit sammanlagt 35 000 misstänkta. Hade de istället anhållit i samma takt som åklagarmyndigheten i Stockholm hade det varit 11 000 färre eller drygt 7 500 färre om de följt riksgenomsnittet. Birgit Thunved utesluter inte att åklagarna i Västsverige kan ha en strängare syn, men säger också att det kan bero på att de får bättre polishjälp än på andra håll. Effektivast i landet Hon pekar på att hennes myndighet var effektivast av alla landets åklagarmyndigheter förra året. De kommer till beslut oftare om åtal, strafföreläggande eller åtalsunderlåtelse än de andra. – Jag är mycket nöjd med den verksamhet som bedrivs här vid åklagarmyndigheten i Göteborg, säger hon. Hur viktigt är då kravet på att det ska vara likhet inför lagen, att man ska bli likartat bemött överallt? – Ja, likhet inför lagen ska vi ju ha, säger hon. De här siffrorna behöver ju inte betyda att vi inte har någon likhet inför lagen. Det vill jag verkligen understryka. Sedan att det är viktigt för oss att det ser någorlunda likadant ute i landet. Det strävar vi efter, liksom jag strävar efter att det i de åtta kamrar som jag har ansvar för i mitt distrikt ser lika ut i resultat, säger Birgit Thunved, överåklagare och chef för åklagarna i Västsverige.
Björn Tunbäck, Göteborg

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".