Strejk lockar fler till Kommunal

Strejken värvar nya medlemmar till fackförbundet Kommunal. Från att tidigare under flera års tid tappat ett par hundra medlemmar i månaden har man under april ökat medlemsantalet med nästan 500 kommunalanställda som vill kunna strejka med ersättning.
– Det är en naturlig konsekvens av konflikten för dem som det inte blivit av att bli medlemmar tidigare blir det nu, säger Stig Levin, ombudsman på Kommunal. Så strejken blir ett sätt att värva medlemmar? – Det blir det, men det är ett dyrt sätt att värva medlemmar på, säger Stig Levin. I samband med strejkutbrottet tog förbundsstyrelsen ett beslut att ändra den tid du ska ha varit medlem i förbundet för att få strejkersättning. Det här är inte unikt för Kommunal just nu, det är vanligt att man gör så vid konflikter. Det betyder att det idag räcker att du registrerar dig som medlem dagen innan det varsel som berör din arbetsplats läggs, allstå 14 dagar innan strejken bryter ut. Du får då full strejkersättning som är 63 procent av utebliven inkomst. – Syftet med det beslutet är att vi vill komma åt de som är oorganiserade. De har ganska god tid på sig nu att komma med. Hinner man inte med det så får man ingen ersättning. Är man med i ett annat fackförbund än Kommunal räcker det att man byter till Kommunal dagen innan konflikten bryter ut för att få strejkersättning. Den som i förra veckan var medlem i ett annat förbund kan alltså idag gå ut i strejk med strejkersättning från Kommunal. För den som fortfarande är oorganiserad är det värre. Det blir till att välja mellan att vara hemma utan ersättning och utan lön, eller att gå till jobbet och riskera att bli kallad strejkbrytare. – Det valet gör man när man väljer att vara oorganiserad. Ett av de starkaste skälen till att välja att vara med i facket är just om det blir konflikter, säger Stig Levin.
Aina Jutterström
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".