Alltmer låsta positioner i Kommunalkonflikten

Positionerna i konflikten om nya löner för Kommunals medlemmar i kommuner och landsting ser ut att bli alltmer låsta. Kommunal vill ha ett ettårigt avtal, och inte ett tvåårigt som medlarna föreslagit. Ett ettårsavtal har blivit otänkbart för arbetsgivarna, säger Markus Gustafsson direktör på Kommunförbundet.
– Erfarenheterna av den pågående konflikten gör ju att vi är allt mindre benägna att teckna ettårsavtal, säger han. Vi vill ha ett tvåårsavtal i stället. Vi vill inte uppleva en situation till om nio månader snarlik den här. Det kravet kommer att öka alltmer från våra medlemmar, Sveriges kommuner. Vill ha ettårigt avtal Det avtal Kommunal hade men sade upp i höstas var ettårigt och det vill man alltså att det nya avtalet också ska vara. Med ett ettårigt avtal skulle Kommunal gå i takt med de andra LO-förbunden som ska förhandla fram nya avtal under nästa år. Förbundet skulle därmed slippa att än en gång bli anklagat för att förstöra samordningen inom LO och dessutom kunna dra nytta av LO:s löften om satsningar på de lågavlönade kvinnogrupperna. Befarar lägre nivå Med ett tvåårigt avtal befarar Kommunal att förbundet skulle hamna på en lägre nivå än andra förbund. Men arbetsgivarna i Landstings- och Kommunförbunden kan alltså inte längre tänka sig ett kort avtal. De befarar att den situation de nu befinner sig i skulle uppstå igen om ett år med krav på större löneökningar och konflikt. Detta är bara en del av oenigheten som i alla fall just nu tycks svår att överbrygga.
Pia Lille

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".