Företagarprotester mot regeringen

Regeringen står fast vid sitt kritiserade förslag om att arbetsgivarna ska betala en tredje sjuklönevecka. Det sa arbetslivsminister Hans Karlsson i dag till flera hundra företagare i det så kallade Gnosjöupproret som samlats i Värnamo.
Bland företagarna var ilskan stor över beskedet. Drygt 300 företagare från framför allt Småland fyllde lokalen i Värnamo när det som kallats Gnosjöupproret anordnade en hearing om sjuklöneförslaget. Arbetslivsminister Hans Karlsson medverkade via sattelit från Rosenbad och förklarade att förslaget om att arbetsgivarna får stå även för tredje sjukveckan ligger fast, trots kritiken från lagrådet. Det var något som mötte våldsamt mothugg. Stig Claesson, företagare i Gnosjöregionen, var en av de som drog igång protesterna. Han anser att förslaget slår hårdast mot de många företag som inte har någon hög sjukfrånvaro. – I mitt företag har vi en processindustri. Vi har 33 anställda och omsätter 120 miljoner kronor. Vi har mellan 2,5 och 3 procents sjukfrånvaro. Det här förslaget är bara en förevändning för att stjäla pengarna från oss, säger han. Några lugnade ord hade inte arbetslivsminister Hans Karlsson att komma med, även om han efterlyste alternativ. I stället hotade de småländska företagarna med att sprida upproret. Katrin Andersson äger ett textilföretag i Borås och hon är orolig för sitt företags framtid: – Den här frågan är viktig, kanske avgörande för både mitt och andra företags framtid. Men kan ytterligare en sjukvecka med arbetsgivaransvar verkligen ha så stor betydelse? – Det här kan vara sista droppen. Det är så många andra pålagor på företagen också och redan nu är sjukfrånvaron kostsam. Tror du regeringen lyssnar på den här protesten? – Ett litet hopp, jag känner en viss uppgivenhet. I bakgrunden finns också Svenskt näringsliv och ordförande Sören Gyll var en av talarna på hearingen: – Det här är en av de två viktigaste frågorna i näringslivet nu. Den här frågan har engagerat framför allt små och medelstora företag där man är djupt upprörd och besviken. Det här kommer få vissa konskevenser om det genomförs, säger Sören Gyll.
Daniel Rundqvist

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".