Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Strejkbryteri vanligt problem under konflikten

När nu Kommunal har utvidgat strejken ställs frågan på sin spets om vad som räknas som strejkbryteri. Tusentals barnskötare är uttagna i strejk. Men vad gör en barnskötare som inte är medlem i Kommunal? Går till jobbet eller sympatistrejkar.
På Kungsholmen i Stockholm, där en av barnskötarna gick in och jobbade istället för att sympatistrejka med sina Kommunalanslutna kollegor, som försökte hindra honom från att gå in – När vi försökte stoppa honom, så började han putta. Vi släppte in honom för att han är en idiot. – Sen när avtalet är klart så kommer han att åka snålskjuts på det, så det är väldigt osolidariskt Men du, den killen får ju ingen lön om han inte jobbar? – Det visste han om. Han har jobbat ett bra tag, så han hade möjligheten att gå med i facket. Så nu tycker vi att han får skylla sig själv. I vissa andra fall är det mer knivigt att avgöra vem som är strejkbrytare eller inte. Facket fortsätter anklaga kommunpolitiker som låser upp skolans dörrar när den kommunal-anslutna vaktmästaren är i strejk. Politikerna som själva rycker ut med nyckelknippan fortsätter försvara sig med att de bara ser till att kommunen kan leva upp till skolplikten. Barnskötare som tar hand om barn med särskilda behov är undantagna strejken. Men i Enköping har kommunen sagt åt dem att de ändå måste jobba, eftersom de en del av sin tid tar hand om andra barn. Och man kan inte strejka på deltid, enligt kommunen. Jo, det kan man visst svarar Kommunals ombudsman Mats-Ola Hjelm, som kallar kommunen för strejkbrytare: – Jag tycker det är bedrövligt. Vi har regler för hur en konflikt ska skötas, men jag har aldrig varit med om att vi haft den här saken att vara oense om. Elever knutna till elevkampanjen hjälpte till med strejkvakten i morse när de stoppade en mattransport till Fredrika Bremerskolan i Haninge utanför Stockholm. Sådana insatser skulle säkert uppskattas av Kommunals ordförande i Luleå, Staffan Ek. Han har nämligen brist på strejkvakter, som han menar inte bara fyller funktionen att stänga ute strejkbrytare. – Det måste finnas det. Framför allt så har det ett stort symbolvärde att även allmänheten ser att här finns det personer som ställer upp för strejken.
Alexander Norén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".