Hett vatten ska värma Köpenhamn

Vatten från jordens inre ska värma upp Köpenhamn, och kanske även Malmö. Det hoppas de energibolag som satt upp ett borrtorn som ska hämta upp varmt vatten från flera kilometer ned under den danska huvudstaden.
– Energin ligger där nere och bara väntar. Och med ny teknik kan den bli lönsam, säger den förhoppningsfulle borrningschefen Flemming Horn Nielsen. Tekniken är precis densamma som när man borrar efter olja och gas i Nordsjön, säger Flemming Horn Nielsen från bolaget Dong, där han står en bit upp i borrtornet alldeles intill Öresund. En provborrning förra sommaren visade att den geotermiska energiutvinningen kan bli lönsam, och kan täcka 4000 villors energibehov. Nu ska man knappt tre kilometer snett ned i marken till det 73 grader varma vattnet som finns i sandstens- och skifferlagret där. Och energin från underjorden blir inte dyrare, säger projektledaren Jesper Magtengaard. I hela Europa finns runt 100 sådana här anläggningar. Och Jesper Magtengaard och de fem danska energibolag som står bakom satsningen i Köpenhamn har stora förhoppningar. Också på den svenska sidan av Öresund hoppas man på att utvinna energi ur varmt vatten från underjorden. I Lund visade sig förutsättningarna inte vara tillräckligt bra. Men borrtornet och utrustningen från Köpenhamn ska senare i sommar fraktas över till Malmö där Sydkraft fortsätter sina försök. Och det ser lovande ut också där, säger förste statsgeolog Ulf Sivhed vid Sveriges geologiska undersökning, SGU, i Lund: – Vi ska borra i Malmö nu efter det här hålet. Och liksom i här Köpenhamn där man gjorde ett provhål i fjol som man har testat. Och det verkar lovande så man ska fortsätta borra där sedan. Är det någon skillnad på förutsättningarna på de skånska och danska sidan? – Förutsättningarna är ungefär de samma när det gäller det sedimentära berget, säger Ulf Sivhed vid SGU i Lund.
Hans Zillén, Ekot i Köpenhamn
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".