Karzai vill ta kontroll över hela Afghanistan

Den afghanska regeringen i Kabul säger att den tänker försöka ta över kontrollen över landsbygden, som hittills styrts av olika krigsherrar. Hittills har regeringen, under president Hamid Karzai, inte kontrollerat mycket mer än huvudstaden Kabul.
President Hamid Karzai kommer den här veckan att börja avskeda regionala funktionärer som inte respekterar hans makt, det uppger afghanska regeringskällor. Beskedet kommer samtidigt som växande laglöshet och våld i stora delar av Afghanistan försvårar arbetet för internationella biståndsgrupper. Flera människor har dödats de senaste dagarna i strider mellan olika grupper som leds av personer som har höga poster i Karzais brokiga regering. Öppen odling av opium i södra Afghanistan bidrar till intrycket av en maktlös centralregering. Många lokala ledare har privata arméer som står utanför den nationella armé som USA försöker hjälpa till att bygga upp. En del av dessa lokala ledare, eller krigsherrar, som officiellt stödjer Karzais regim vägrar att dela med sig av tullinkomster och skatteintäkter. En av dessa ledare är Ismail Khan i staden Herat, han behåller en stor del av Afghanistans tullintäkter i sin egen skattkista, han kan göra det eftersom hans revir inkluderar gränsen mot Iran och Turkmenistan. USA är en viktig maktfaktor i Afghanistan och stödjer officiellt en stark centralmakt under Karzai. Men samtidigt betalar USA stora belopp till lokala krigsherrar för att få hjälp i jakten på talibaner och al Qaida. Få här tror att president Karzai kommer att göra snabba framsteg i försöken att ta kontrollen över landsbygden. Det finns en risk att säkerhetsläget på landsbygden kan bli ännu värre om Karzai försöker gå alltför hårt fram mot lokala krigsherrar, de erbjuder i dag på många håll det enda som åtminstone liknar lag och ordning.
Nils Horner, Kabul
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".