Stora löneskillnader inom apoteket

Det finns stora löneskillnader mellan apotekare med utländsk härkomst och svenskfödda apotekare. Det visar en genomgång som farmaceutförbundet gjort. Apotekare som inte är födda i Sverige har 4 000 kronor mindre i lön än vad svenskfödda apotekare har. Det skriver Dagens Medicin.
Är du född utomlands har du en snittlön på 24 000 kronor i lön, är du född i Sverige har du 28 000 kronor. Och gapet mellan grupperna ökar, visar årets löneenkät. Det är fjärde året i rad som farmaceutförbundet tittar på apotekarnas löner och orättvisan har upptäckts tidigare, och det vet Apoteket om säger Thony Björk som är informationsdirektör. – Det vi gjorde efter förra gången var att konstatera att här fanns en indikation på detta och då la vi tryck på att säkerställa att man vid lönerevisionerna jobbade för att korrigera de här skillnaderna. Nu kan vi konstatera att man inte klarat av de målet. Av de 340 som svarat är omkring 40 procent födda i utlandet. De flesta kommer från länder utanför EU, framförallt Iran, Irak och Jugoslavien. Eftersom de som svarat på enkäten bara utgör ungefär hälften av alla apotekare ska apoteket nu själva göra en lönekartläggning säger Thony Björk. – Är det då att diskrepansen är säkerställd och vi ser de här skillnaderna och kan koppla dem till härkomst får vi sätta in åtgärder för att lyfta de lönerna så de blir rätt. Har du inga tankar kring vad det kan bero på? – Nej Men något måste det väl bero på? – Ja det är klart det beror på något, men hur det kan komma sig hur man sätter lön beroende på härkomst det har jag ingen teori om.
Mari Forssblad
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".