SAS sparar på flygunderhåll

För att och sänka sina kostnader när allt färre nu tar flyget och gå med vinst ingen, har flygbolaget SAS inte mindre än tre olika sparprogram i gång. I måndagskväll blev det klart att över 900 jobb försvinner från de tre nordiska flygplatserna, Gardemoen, Kastrup och Arlanda. Det beslutade SAS styrelse.
I det besparingsprogram som ligger sedan i mitten av april ska sammanlagt 4 000 tjänster bort - 1 000 i luften och 3 000 på marken. I måndagskväll blev det klart att den mellantunga servicen för flygunderhåll ska koncentreras till Arlanda, vilket skall spara en halv miljard kronor årligen för SAS. Beslutet innebär att 436 tjänster försvinner från Kastrup och 417 från Gardemoen. Men trots att Arlanda alltså blir navet i servicen för flygplanen, så försvinner även 69 tjänster där. En av SAS aviserade besparingar är alltså därmed i hamn. Men de förhandlingar som förs mellan tjänstemannaförbundet HTF och SAS om kabinpersonalen strandande i måndags, efter att SAS-ledningen inte ville gå med på fackets krav att svensk kabinpersonal garanteras plats på flyglinjerna till Asien och Nordamerika. Det är linjer som utgår från Köpenhamn. Om inte fackets krav uppfylls, är det ett hårt slag mot den svenska personalen, säger Gertti Gambe, fackligt ombud och förhandlare för HTF, till Ekot. Förhandlingarna mellan företagsledningen och HTF skall fortsätta senare under tisdagen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".