”Sexutnyttjande av barn är alltid våldtäkt”

Allt sexuellt utnyttjande av barn ska i framtiden betecknas som våldtäkt. Det kommer sexualbrottskommittén att föreslå, säger justitieminister Thomas Bodström.
Regeringen har fått kritik för att dra ut på tiden och inte komma med skarpa förslag, men Thomas Bodström håller inte med. – Vi tycker att det är otroligt viktigt för alla kvinnor och barn att man ska finna en lika bra lagstiftning som på andra områden. Men jag hoppas att vi kommit igenom det mesta och vi kan redan nu säga att det ska alltid kunna kallas våldtäkt. Hur menar du då? – Idag ställs det ju krav på att det ska vara ett motstånd även från barn och det där har jag alltid tyckt varit helt fel. Det säger man också i det här förslaget. Nu har vi arbetat igenom det och det ska inte bli några gränsdragningsproblem. Alla övergrepp på barn ska kallas våldtäkt? – Man ska inte ställa några krav på att barn ska göra motstånd, man ska alltid utgå från att allt är emot ett mindre barns vilja.
Camilla Kvartoft, P1-morgon
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".