Borgerlig press missnöjd med regeringen

Flera av ministrarna i regeringen håller inte måttet utan bör bytas ut. Det svarar 14 av landets borgerliga ledarredaktioner i en enkät som Ekot skickat ut. Störst är missnöjet med högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg.

– Ja, jag tycker att han inte har nått ut med sina frågor. Han har ett rätt snävt, rätt ofolkligt fält i och för sig, men har inte nått ut i medierna och har, tycker jag, inte haft någon större framgång i regeringen heller, säger centerpartistiska Norra Skånes chefredaktör Johan Hammarqvist.

Ekot har skickat en enkät till 43 borgerliga dagstidningar och frågat hur nöjda tidningarnas ledarredaktioner är med regeringen Reinfeldt, när halva mandatperioden nu har gått. 25 tidningar har svarat på enkäten. Lite mer än hälften är i huvudsak nöjda. Samtidigt vill 14 av 25 tidningar byta ut en eller flera ministrar.

Störst missnöje finns med högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg. Tio av ledarredaktionerna vill att han lämnar sitt uppdrag. Leijonborg beskrivs i kommentarerna som anonym, trött och tvingad att hålla en låg profil för att inte konkurrera med sin efterträdare på partiledarposten.

Men också försvarsminister Sten Tolgfors och kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth vill åtta ledarredaktioner peta bort. Adelsohn Liljeroth beskrivs som passiv och osynlig och Tolgfors anses av vissa ha låst sig i FRA-frågan, och så här kommenterar han själv att en rad tidningar vill att han avgår.

– Det där är en konsekvens av ett turbulent år på mitt område, där den tidigare ministern avgick i protest. Det var stor turbulens kring budgetfrågorna. Därefter kom FRA som är regeringens, fyra partiers uppfattning att vi behöver stärka Sveriges underrättelseverksamhet för att värna landets säkerhet. Många ledarskribenter tyckte det inte, säger Sten Tolgfors.

Tror du att det är en belastning för regeringen?

- Nej, knappast.

Missnöjet bland tidningarna handlar bland annat om hur regeringen förklarar sina beslut. En tidning uttrycker det som att man ”har en obegriplig oförmåga att kommunicera vad man gör”. Hanteringen av FRA-frågan får också underkänt från olika tidningar. 

Men lite mer än hälften av de borgerliga tidningarna är nöjda med regeringens politik. Att regeringen genomfört mycket av det man lovade i valet. Skattepolitiken och skolan nämns av en rad tidningar som framgångsrika områden.

– I god tid före valet 2006 sa man att det här och det här kommer vi att vilja genomföra och sedan har man sett till att genomföra det. Det tycker jag är en ordning som vi inte är vana vid i Sverige, säger Jonas Dufveborn, politisk redaktör på liberala Kristianstadsbladet.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Willy Silberstein
willy.silberstein@sr.se

Frågorna som ställdes:

1. Är den ledarredaktion som du arbetar på nöjd med regeringen Reinfeldt hittills?

Ja
Nej
Varken nöjd eller missnöjd
Vet ej

2. Varför/varför inte?

3. Anser du att någon eller några ministrar i regeringen bör bytas ut?

Ja
Nej
Vet ej

4. Om du svarat ja på fråga 3, vilken eller vilka ministrar anser du bör bytas ut?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista