Matskola lär äldre att vårda hullet

Undernäring är ett stort problem bland äldre i dag. En svensk studie visar att var fjärde person över 65 år med någon form av äldreomsorg är undernärd och hälften av alla befinner sig i riskzonen. Ett sätt att förebygga undernäring är att låta pensionärer att gå i en särskild matskola.

– Det ska bli pytt i panna med kyckling, det har jag aldrig ätit, så det blir spännande, säger Kerstin Löfgren, som står och rör om i en stekpanna på en kurs i Uppsala.

Matskolan för äldre började i Uppsala och har nu spritt sig till ett 20-tal andra kommuner.

Matskolan är resultatet av ett EU-projekt om äldre och mat. Det vanligaste är att skriva vetenskapliga artiklar efter avslutat projekt, men här var kravet att det skulle leda till något praktiskt.

Margaretha Nydahl, docent på institutionen för kostvetenskap på Uppsala universitet, deltog i projeketet. Hon berättar att de flesta andra länderna ordnade konferenser.

– Ja, det var ett sett att föra ut och det kan man ju göra. Men det är kanske de som redan är lite halvt frälsta inom området som får lite bekräftat det man kanske redan vet. Men vi ville gå ett steg ytterligare, säger Margaretha Nydahl.

Och resultatet för Sverige blev alltså en matskola. Idén kläcktes när det under projektets gång visade sig att många äldre kände att de inte klarade av att laga bra mat. Det är också vanligt med undernäring högre upp i åldrarna och matskolan är ett sätt att förebygga det. Något som alla parter tjänar på, enligt Margaretha Nydahl.

– Om äldre kan bo kvar om så bara någon månad längre i sitt hem och klara sig på egen hand så sparar ju både samhället och individen på detta.

Själva matlagningen handlar om att laga enkel och näringsrik mat, men också om att våga använda hel- och halvfabrikat.

Till skillnad från rena matlagningskurser har matskolan också en teoridel, som bland annat handlar om mikromat, näringsfrågor och hur man kan underlätta för sig när man handlar.

Göte Lundin är deltagare på kursen i Uppsala och han var lite skeptisk före kursen, men nu tror han att det kan få honom att laga lite nya rätter.

– Man var ju lite spänd då, liksom, hur det skulle gå. Men nu kanske man törs köpa lite andra saker, rotfrukter till exempel och göra soppa och lite sådant, säger Göte Lundin på Matskolan i Uppsala.

Karin Airaksinen
karin.airaksinen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista