Bilar och jordbruket framtida miljöhot för Europa

Biltrafikens utsläpp, jordbrukets föroreningar, jorderosion och marknära ozon är några av de främsta miljöhoten i dagens Europa. Det visar en ny rapport från EU:s miljöbyrå.
EU:s miljöbyrå presenterar en omfattande rapport om Europas miljö, som för första gången inte bara omfattar EU-länderna utan också EU:s ansökarländer, Ryssland och tolv länder i Centralasien, sammanlagt 52 länder. – Tillståndet förbättras inom en del områden men försämras inom andra så tillståndet för miljön i Europa och Centralasien är blandad, säger Gordon Mc Innes, tillförordnad chef vid EU:s miljöbyrå i Köpenhamn. Rapporten pekar på positiva trender generellt när det gäller att minska luftföroreningar och minska utsläpp av ämnen som tunnar ut jordens skyddande ozonskikt. Men partikelutsläppen från biltrafiken i Europas städer utgör ett fortsatt stort hälsoproblem. Samma utsläpp ger också upphov till hälsofarlig marknära ozon. Politiken har hittills främst gått ut på att rena utsläpp från skorstenar och avloppsrör, inte från jordbruk och transporter. – Åtgärderna måste syfta till att få bukt med jordbrukets och transporternas utsläpp och deras ömsesidiga påverkan på miljön, säger Gordon Mc Innes. Utsläppen når dricksvattnet I Centralasien har man stora problem med försaltning av jordarna, i Västeuropa når utsläppen av näringsämnen och bekämpningsmedel grundvattnet, i realiteten dricksvattnet. Rapporten påpekar att EU:s högintensiva jordbruk har en inriktning som i sig utgör ett hot mot miljön. Rapporten trycker mycket hårt på att integration av miljön på alla områden måste vara vägledande. – Det är mycket oroande att man nu i förslaget till EU:s nya grundlag har tagit bort både integration av miljöfrågorna och att miljön måste förbättras, säger Gordon Mc Innes. – Vi riskerar att ta ett steg tillbaka i miljöpolitiken, säger Gordon Mc Innes och menar att politikerna i framtidskonventet verkar vilja nedgradera miljöfrågorna. – Men allmänheten anser fortfarande att hälsa och miljö är viktiga. Det visar nya studier, säger Gordon Mc Innes.
Ingrid Gustavsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".