Våldet i Rio de Janeiro nästan bortom kontroll

Nyligen utsågs Rio de Janeiro till världens trevligaste stad. Men det är samtidigt en av de våldsammaste. De senaste månaderna har våldet nått sådana proportioner att stadens säkerhetschef beskriver situationen som snart bortom all kontroll.
Trots sin förförande skönhet har Rio de Janeiro i Brasilien alltid varit en våldsam stad. Men aldrig som nu. Det är inte bara det att antalet mord har ökat dramatiskt det senaste året. Nu försöker de tre stora bandit-och-knark-karteller som kontrollerar de flesta av stadens 800 favelas, fattigområden, sprida terrorn också till de eleganta medelklasskvarter, som Copacabana och Ipanema, vilka hittills har varit förskonade. Bara under den senaste månaden har trafiken på Rio de Janeiros tre stora infartsleder vid ett par tillfällen paralyserats under flera timmar på grund av utdragna eldstrider mellan banditgäng och polis. Flera gånger har gängledarna skickat ner grupper av sina 5 000 till 6 000 väpnade tonårssoldater till Rios centrum för att skapa kaos. Bussar har satts i brand, butiker har plundrats, poliser och oskyldiga bredvidstående har skjutits ihjäl. Militär skyddade karnevalen Rios berömda karneval måste i år genomföras under militärt beskydd. Förr handlade våldet nästan uteslutande om uppgörelser mellan olika gäng. De som då dog var fattiga invåndare i favelas vilka ofta betraktade gängledarna som en slags Robin Hood och gjorde allt för att efterlikna gängledarna. Våldet doldes av stadens topografi. Uppe på kullarna var livet farligt. Men nere vid de breda strandbolevarderna var det nästan bara behagligt. Men inte längre. Nu finns våldet mitt alla Rio-bors dagliga liv. Polisen i Rio de Janeiro hävdar till och med att den colombianska FARC-gerillan skickat experter för att utbilda de brasilianska gängen i urban terrorism. Inom narkotikaindustrins logik är ingenting omöjligt. Kamp för presidenten För Brasiliens nye president Lula da Silva har kampen mot våldet och knarkindustrin i Rio de Janeiro blivit en prioritet. För att den kampen ska bli effektiv måste han få stöd från delstatsregeringen, eftersom det är den som organiserar polisen. Så när uppemot 20 chefer för de olika polisstyrkorna i Rio de Janeiro under måndagen överaskande byttes ut uppfattades det som ett gott tecken. För att kampen mot banditgängen ska bli effektiv måste först korruptionen inom poliskåren få ett slut. Den drastiska utrensningen av polischefer uppfattas som ett första, och efterlängtat, steg i den riktningen.
Lars Palmgren, Santiago

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".