Elever kastar ägg för att slippa skolan

Städpersonalen strejkar på många skolor och på flera platser smutsar eleverna medvetet ner för att skolan ska tvingas stänga av sanitära skäl. Äggkastning och förstörda toaletter har förekommit på Fagrabäcksskolan i Växjö.
– Det har varit ganska besvärligt, det har förekommit skadegörelse i form av att man täppt till avlopp på toaletter som gjort att vatten runnit över och sedan är det rätt mycket nedskräpning, säger Per Gustavsson, biträdande rektor på Fagrabäcksskolan. Planerad skadegörelse Per Gustavsson säger att det handlar om planerad skadegörelse. Några av eleverna hade till och med med sig ägg som de kastade på väggarna, allt för att skräpa ned så mycket som möjligt och därmed slippa gå till skolan. Nu när städpersonalen på många skolor runt om i Växjö kommun strejkar kan rektorer tvingas stänga lokalerna av sanitära skäl. Den medvetna skadegörelsen gör att en stängning av Fagrabäcksskolan kommer allt närmare. – Förstörelsen förkortar användningstiden av toaletterna, pappret tar slut också, säger biträdande rektor Per Gustavsson. Förstör för andra elever Om skolorna tvingas stänga kan eleverna bli tvungna att ta igen missade dagar på exempelvis sommarlovet och det hotet gör att många elever ändå tycker illa om skadegörelsen. – Det är helt sjukt för det blir ju bara att vi får gå på sommarlovet och det är bättre att vi får gå nu för på sommarlovet vill man göra annat. De förstör för oss andra som vill gå nu istället för på sommarlovet, säger höstadieeleverna My Green och Malin Stamming som går Fagrabäcksskolan i Växjö. Hertsjöskolan i Luleå är ett exempel på en skola som har tvingats stänga under tisdagen på grund av sanitära olägenheter. Eleverna har vandaliserat en del av toaletterna och skolan överväger att polisanmäla den här händelsen. På måndagen besökte SR Västerbottens reporter Lennart Olström Hagaskolan i Umeå. – Här har man slitit loss sitsen och fyllt hela toalettstolen med papper det ser inte vackert ut. I nästa har de eldat också i toalettstolen, säger Lennart Olström. Brukar det se ut så här på skolan? – Nej, de utnyttjar läget att de skulle kunna stänga skolan, säger tre elever på Hagaskolan.
Marcus Sjöholm, SR Kronoberg,Magnus Bergner, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".