Inget åtal mot terrormisstänkta i Sverige

2:09 min

Uppdaterad 15:24
Polisutredningen mot de tre svensk-somalier som misstänkts för att ha finansierat terroristverksamhet i Somalia läggs ner. Enligt Ronnie Jacobsson, kammaråklagare vid åklagarkammaren för säkerhetsmål, finns inte tillräckliga bevis för att väcka åtal. 

– I första hand är det att vi inte har kunnat visa de penningströmmar som har gått ifrån insamlingar i Sverige och ner till Somalia. En del av detta är också att jag inte kunnat bevisa något direkt uppsåt till att finansiera terrorbrott i Somalia.

Vilken grund hade ni från början för att gripa männen?

– Man hade uppgifter om att det här pågick och det misstänktes att det skickades ner pengar för att finansiera terroristdåd i Somalia. Exakt vad vi hade för uppgifter vill jag inte gå in på. Jag la fram det här vid häktningsförhandlingen i Stockholms tingsrätt och de delade min uppfattning att män var på sannolika skäl misstänkta för de här brotten.

– Sedan har det här byggts på, dock inte i den takt som varit nödvändig för att väcka åtal, säger Ronnie Jacobsson. 

De tre männen greps i februari i år misstänkta för att ha finansierat terroristbrott i Somalia genom bidrag till den militanta islamistiska organisationen al-Shabaab, som bedriver väpnad kamp mot den etiopiska närvaron i landet.

En av männen släpptes dagen efter, de två andra satt häktade till i juni och hade efter det också reseförbud i ytterligare en månad.

Gripandena skedde enligt åklagaren efter uppgifter från Säkerhetspolisen, och dagen efter förde USA upp al-Shaabab på sin lista över terrororganisationer.

Thomas Olsson har varit försvarare till en av männen, en 42-åring, högt uppsatt inom Somalias opposition, och han är mycket kritisk till hur hela ärendet hanterats.

– De anklagelser som har riktats mot min klient har varit väldigt vaga och oprecisa. Det har inte funnits något som helst skäl gå fram på ett så hårdhänt sätt som har gjorts i det här fallet. I mina ögon är det här ett fall där man har gett efter på beviskraven i namnet av kampen mot terrorism, säger Thomas Olsson.

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista