EU:s ökade intresse för Grönland upprör

Klimatförändringarna har gjort områdena allra längst upp i norr mycket intressanta och EU vill vara med och påverka. Men grönländarna är upprörda över att EU vill förbjuda försäljning av sälprodukter.

– Det här är inget mindre än ett handelskrig mot ett litet folk, mot små samhällen som försöker överleva, säjer Aqqaluk Lynge som är ordförande för inuiternas polarråd.

Grönländarna har aldrig varit stora EU-vänner. 1973 följde Grönland med Danmark in i unionen men lämnade EU 1985, bland annat eftersom man var rädd för att deras vatten skulle översvämmas av alla EU-länders fiskeflottor.

Sedan dess har EU visat ett mycket förstrött intresse för Grönland och Arktis. Tills nu.

Polarländernas jakt på de naturresurser som kan frigöras om och när klimatet blir varmare har väckt Bryssel som nu vill ha ett finger med i det arktiska spelet.

Senast i november skall EU visa upp en handlingsplan för sin Nordpolssatsning där klimatforskning och miljöhantering men också skyddet av ursprungsbefolkningen sannolikt blir viktiga ingredienser.

Men unionens nyväckta polarintresse kommer alltså samtidigt som man vill förbjuda en av Grönlands exportvaror, sälskinn och andra sälprodukter. Främst för att stoppa djurplågeri.

Visserligen tänker man undanta grönländska produkter, men erfarenheten visar att det inte hjälper. Blir det ett EU-förbud så slutar folk köpa allt, varifrån det än kommer. Så var det under debatten på 80-talet om den grymma slakten av sälungar.

Det blev förbud där Grönland uttryckligen undantogs eftersom man där inte använder sej av plågsamma slaktmetoder, men ändå, också den grönländska skinnhandeln kollapsade.

– Nu riskerar vi att åter drabbas av beslut grundat enbart på känslor och det är dåligt av EU, säger Aqqaluk Lynge.

Christer Fridén
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista