Ingen oberoende granskning av polis och åklagare

Det blir ingen oberoende instans som ska utreda ärenden där poliser anklagas för brott. Det slår kommittén för tillsynen av polis och åklagare fast i sin rapport. Men den tillsyn som finns över polisen i dag har sina brister och måste bli bättre.
En oberoende instans som granskar ärenden där poliser har anmälts skulle inte heller leta till bättre utredningar, enligt kommittén som överlämnade sitt förslag till Thomas Bodström på tisdagen. Bengt Ola Ryttar, socialdemokrat i kommittén, menar att det nuvarande systemet där tillsynen är underställd riskpolisstyrelsen i stort sett fungerar väl. Förbättringar behövs Vissa förbättringar måste dock göras, till exempel att internutredningarna måste göras snabbare för att bevis inte ska hinna bli för gamla. Men en oberoende instans anses inte nödvändig. – Jag tror att det skulle på sikt skulle ha framstått som en kosmetisk lösning, det skulle inte ha ändrat något i sak. Jag tror faktiskt att de konkreta förslag som ligger här har en större möjlighet att få genomslag på förtroendesidan, säger Bengt Ola Ryttar. Skadat förtroende Fall som Osmo Vallos död och skotten mot Hannes Westerberg under göteborgskravallerna har skadat allmänhetens förtroende för att polisens utredningar enligt kommittén. Därför föreslås nu föreslår att två lekmän i framtiden alltid ska sedan följa upp internutredningar, närvara vid förhör och kunna slå larm om utredningen inte sköts korrekt. Vänsterpartist reserverade sig Men vänsterpartiets Alice Åström, som suttit i kommittén reserverade sig i beslutet och menar att en oberoende instans är nödvändig. – De allra flesta utredningar sköts utmärkt och mycket utav verksamheten fungerar bra, men det man inte lyckas uppnå är att allmänheten har ett förtroende för det resultatet som kommer ut. – Även poliser som blir misstänkta för brott känner idag ett obehag. De känner sig inte frikända trots att förundersökningen läggs ned, eftersom allmänheten tänker ”att det är poliser som utreder sig själva och då kan man ju räkna ut resultatet”, säger Alice Åström, vänsterpartist och riksdagsledamot.
Magnus Thorén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".