Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Chef kände inte till strängare domar

Chefen för tingsrätten i Göteborg visste inte att domarna i hans domstol är strängare än i Malmö och Stockholm. Och nu skall chefsrådmännen i domstolen ta upp saken.
Lagmannen Bengt Åke Engström kan inte förklara skillnaden, men pekar på att Göteborg haft fler mål som tar lång tid än domstolarna i Malmö och Stockholm. – Det skulle kunna tyda på att Göteborgs tingsrätt har mer komplicerad brottslighet av allvarligt slag och att det ger utslag också i straffmätningen, säger han. Räcker det som förklaring? – Nej, det tror jag inte, men det är den enda handfasta förklaring som jag har hittat och som framgår av framtagen statistik. Kände du till dessa skillnader mellan storstäderna? – Nej, det gjorde jag faktiskt inte. Jag har först på senare tid tittat på en rapport från Brå, som avsåg några år under 1990-talet. Men jag hade ingen uppfattning om att det var sådana här skillnader och hade varit det under lång tid. Borde du ha känt till det? – Ja, det kan man kanske tycka att jag borde ha gjort. Samtidigt kan man säga att jag inte har sett någon anledning till att djupdyka i denna fråga förut. Nu har jag tittat på det, säger Bengt Åke Engström. Han och chefsrådmännen skall nu diskutera de skillnader som Sveriges Radios undersökning pekar på. Genomgången av tre års domar från tingsrätterna i de tre storstäderna visar att Göteborgsdomarna oftare ger frihetsstraff. Hade de dömt som i Malmö och Stockholm, hade mellan 300 och 400 personer fått något annat än fängelse eller slutenvård. En undersökning av ytterligare tre år som Brottsförebyggande rådet, BRÅ gjort pekar åt samma håll. Advokat Per E Samuelsson hävdar att hans klienter har märkt skillnaden. – Jag har och har haft klienter som med darrande stämma säger att hade det här kommit upp i Stockholm hade jag aldrig fått det straff jag nu har fått, säger han. Vad skulle då Bengt Åke Engström säga till åtalade som känner så? – Det kan jag inte ha någon kommentar till överhuvud taget. Det tyder ju i så fall på att det rör sig om personer som har varit föremål för rättsväsendet rätt många gånger om de kan göra de här distinktionerna. Fast likafullt måste de bli rättvist behandlade? – Definitivt, men jag vet inte vad som kan ligga bakom sådan uttalanden. För deras del kan det ju inte bygga på någon statistiskt grundad sannolikhet.
Björn Tunbäck, Göteborg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".