Räntan kan sänkas, enligt Konjunkturinstitutet

Konjunkturinstitutet anser att de svenska räntorna kan sänkas kraftig efter att ny statistik visar att inflationen har sjunkit drastiskt. Och detta kan betyda lägre boräntor, efter riksbankens möte i juni.
– Ja, jag tycker att som inflationsutsikterna ser ut, att inflationen har fallit tillbaka så snabbt som den har gjort, förenat med att tillväxten och återhämtningen är en aning långsammare, motiverar det ett lägre ränteläge i Sverige, säger Hans Lindberg, analyschef på Konjunkturinstitutet. Inflationen har sjunkit Upp till 0,75 procentenheter kan riksbanken sänka stryräntan med, anser Hans Lindberg. Det är ny statistik för april månad som visar att inflationen har sjunkit drastiskt. På årsbasis ligger den nu på 2,3 procent. Och samtidigt visar siffror att konjunkturen blir svagare. Konjunkturinstitutet sänker sin prognos från 1,5 procents tillväxt till ! procent för i år. Och det är just kombinationen mellan låg inflation och en svag tillväxt som öppnar för en räntesänkning. Och det betyder lägre boendekostnader för den som har bolån med rörlig ränta. För ett hushåll innebär det att en femtedel av räntekostnaden skulle försvinna. Långa räntorna sjunker också Samtidigt ser det ut som även de långa räntorna en tid fram över fortsätter att sjunka, enligt bland annat Nordeas och Handelsbankens senaste konjunkturprognoser. Men att bestämma sig för fast eller rörlig ränta utifrån aktuell statistik är svårt, säger Hans Lindberg. – Tror man på en successiv återhämtning av konjunkturen i omvärlden så på sikt skulle vi kunna förvänta oss lite högre långräntor, säger han. Men å andra sidan: blickar man tillbaka på den gångna våren har det varit en stor rörelse upp och ner så att det är mycket svårt att egentligen göra den typen av prognoser som läget ser ut nu.
Kristian Åström
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".